Politică externă

Libia a negociat la sange cu UE eliberarea infirmierelor

25.07.2007, 18:31 17

Cele cinci infirmiere bulgare si medicul palestinian - care a obtinut de curand cetatenie bulgara - au ajuns ieri dimineata la Sofia, dupa o negociere stransa intre autoritatile libiene si Uniunea Europeana.
Libia nu a cedat presiunilor pentru eliberarea celor cinci bulgaroaice si a medicului palestianian, acuzati ca au infectat voluntar cu HIV peste 400 de copii, dintre care 58 si-au pierdut viata, pana nu a primit tot ceea ce a cerut, potrivit unor surse libiene: 400 milioane de dolari, cate unul pentru fiecare copil infestat cu HIV, incheierea unui parteneriat care sa includa comertul liber pe piata europeana pentru produsele agricole si piscicole libiene.
De asemenea, Libia mai vrea ca UE sa construiasca o autostrada care sa traverseze teritoriul strazii de la granita cu Tunisia pana la cea cu Egipt si o noua cale ferata, plus reabilitarea locurilor arheologice pe care le detine. Nu se stie inca cine va da acesti bani, insa presedintele francez Nicolas Sarkozy este asteptat in cursul zilei de azi la Tripoli pentru a se intalni cu presedintele libian Moammar Kadhafi. Presedintele francez a confirmat ca guvernul francez va asigura dotari pentru spitalul din Benghazi, cel de-al doilea oras ca marime al Libiei, spitalul in care a fost infectati cei 400 de copii cu virusul HIV si care are doar 1.200 de paturi.
Dupa ce au fost de trei ori condamnate la moarte de la arestarea lor in 1999, saptamana trecuta pedeapsa a fost comutata in cea de inchisoare pe viata si infirmierele s-au putut intoarce acasa gratie unui acord de extradare.
Ele au ajuns ieri dimineata la aeroportul din Sofia, dupa ce au calatorit in avionul prezidential francez, impreuna cu Cecilia Sarkozy, sotia presedintelui francez, Claude Gueant, secretarul general al presedintiei franceze si de Benita Ferrero Waldner, comisarul european pentru relatii externe, care au negociat la Tripoli eliberarea lor.
Presedintele bulgar Ghiorghi Pirvanov le-a gratiat pe cele cinci infirmiere si pe medicul palestinian, asa cum a promis inainte de sosirea acestora la Sofia.
"Aceasta decizie va duce la reinceperea unei relatii stranse intre Uniunea Europeana si Libia si la reintarirea legaturilor cu regiunea mediteraneeana si cu intreaga Africa", a declarat Benita Ferrero Waldner la sosirea la Sofia.
In solutionarea cazului infirmierelor s-au implicat Bulgaria si celelalte tari ale Uniunii Europene, in special Franta. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au salutat acordul care a permis in cele din urma eliberarea si revenirea in Bulgaria a infirmierelor detinute de opt ani, precum si a medicului palestinian, dar si aplicarea unui dispozitiv imbunatatit pentru a asigura ingrijirile medicale necesare copiilor bolnavi de SIDA din Libia.
Bulgaria si aliatii sai de la Bruxelles, precum si Statele Unite au acuzat, in timpul negocierilor, ca Libia a folosit cazul infirmierelor ca sa indrepte criticile aduse serviciilor medicale proaste din tara si au avertizat asupra faptului ca refuzul eliberarii infirmierelor va afecta incercarile Libiei de a iesi dintr-o perioada de mai bine de zece ani de izolare.
Statul nord-african a fost izolat dupa atentatul de la Lockerbie din 1988 in urma caruia 270 de oameni si-au pierdut viata.
Libia a inceput sa se reabiliteze in 2003 cand a adoptat un program de interzicere a armelor in masa si si-a indreptat rezervele energetice catre firmele petroliere straine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO