Politică externă

Libanul acuza Siria ca a ajutat Hezbollah sa ajunga "stat in stat"

21.07.2006, 20:16 11

Bombardamentele intre Israel si Hezbollah au continuat ieri, in cea de-a noua zi a conflictului, in timp ce la granita Libanului cu Israelul au avut loc ciocniri violente intre fortele terestre israeliene si trupele gruparii siite libaneze.
In timp ce conflictul afecteaza din ce in ce mai mult Libanul, fara sa existe un semn de pace, premierul libanez, Fouad Siniora, a cerut ajutor disperat din partea comunitatii internationale pentru a opri Hezbollah si a acuzat direct Siria si Iranul ca sustin aceasta grupare militara. De asemenea, liderul majoritatii parlamentare din Parlamentul libanez Saad Hariri (fiul fostului premier asasinat in urma cu doi ani) a acuzat Siria ca vrea sa-si rezolve disputele cu Israelul folosindu-se de Liban.
"Toata lumea trebuie sa ne ajute sa dezarmam Hezbollah. Hezbollah a devenit un stat in stat. Suntem cu totii constienti ca este o problema serioasa. Nu este un secret ca Hezbollah urmeaza scopurile politice fixate de la Damasc si Teheran", a spus Siniora intr-un interviu acordat ieri publicatiei italiene Corriere de la Sera.
Operatiunile de evacuare a strainilor au fost ieri accelerate. Statele Unite ale Americii au trimis ieri dimineata la Beirut 40 de soldati ai marinei americane, la bordul unei nave apartinand portavionului USS Nashville, pentru a evacua a mai bine de 1.200 de cetateni americani. Este pentru prima oara cand soldatii armatei americane se intorc in Liban dupa atentatul din 1983, cand gherilele Hezbollah au aruncat in aer o cazarma militara americana, facand 241 de victime.
Criza umanitara se agraveaza de la o ora la alta. Raidurile aeriene au afectat o buna parte a infrastructurii libaneze, fiind astfel din ce in ce mai greu pentru convoaiele cu ajutoare sa ajunga la cei peste 500.000 de libanezi care si-au parasit locuintele pentru a se adaposti de bombardamente.
Presedintele libanez, Emile Lahoud, a caracterizat conflictul drept un "masacru", referindu-se nu doar la cele 300 de victime produse de bombardamente, ci si la cei 500.000 de libanezi.
Intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro, premierul Siniora a evocat la randul sau criza umanitara extrema cu care se confrunta Libanul.
"Israelul practica de o saptamana terorismul. De ce sa distrugi o fabrica de lapte? De ce sa ataci un convoi cu medicamente oferite de Emiratele Arabe Unite si Kuweit? Armata israeliana terorizeaza un intreg popor", a spus Siniora. Premierul a precizat de asemenea ca ofensiva Israelului nu va distruge Hezbollah, ci doar va intari gruparea siita.
Kofi Annan, secretarul general al ONU, s-a adresat ieri Consiliului de Securitate unde a pledat pentru incetarea urgenta a ostilitatilor si pentru trimiterea unei forte multinationale in zona. Annan a mai purtat discutii si cu secretarul de stat american Condoleezza Rice, aceasta amanandu-si plecarea in Orientul Mijlociu. Uniunea Europeana a fost insa cea care a adoptat o masura concreta pentru a-i ajuta pe libanezi. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a declarat ieri ca UE a deblocat suma de 10 milioane de euro pentru a ajuta populatia Libanului. "Dorim sa aratam solidaritatea noastra fata de civilii care sufera de pe urma acestui groaznic conflict", a afirmat Barroso.
In urma confruntarilor terestre de ieri mai multi soldati israelieni au fost raniti, iar surse Hezbollah au declarat ca doua tancuri israeliene ar fi fost distruse de militantii gruparii.
Raidurile aviatiei israeliene, din noaptea de miercuri spre joi au vizat un buncar al Hezbollah din sudul Libanului, existand suspiciuni ca acolo s-ar ascunde liderul gruparii, Hassan Nasrallah. Zecile de avioane care au participat la misiune au lansat 23 de tone de explozibil in zona buncarului, conform unor surse din armata israeliana. Insa conform unui comunicat al Hezbollah, emis ieri dimineata, raidurile israeliene nu si-au atins tinta, ci au lovit o moschee care se afla in constructie in zona Bourj al-Barajuneh, la marginea capitalei Beirut. De asemenea, comunicatul precizeaza ca nu au existat victime in randul membrilor Hezbollah in urma raidului.
Bombardamentele ulterioare ale armatei israeliene au vizat bazele de antrenament ale Hezbollah si sediul televiziunii Al-Manar, controlata de militantii siiti. Raspunsul Hezbollah a venit foarte repede, rachetele Katiusa lovind mai multe orase din nordul si estul Israelului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO