Politică externă

Laburistii raman fara bani si se apropie de un dezastru politic

17.05.2009, 18:58 18

Un thriller politic este in plina desfasurare in aceste zile la Londra pe fondul scandalului legat de folosirea presupus ilegala a diurnelor parlamentare (parlamentarii pot deconta anume cheltuieli, de pilda daca nu au o locuinta la Londra, dar nu pot deconta orice, asa cum s-a intamplat).

Scandalul loveste puternic in partidul care conduce Marea Britanie de 12 ani in chiar preajma alegerilor europarlamentare si locale din 4 iunie. De 60 de ani, laburistii nu au mai fost la o cota de popularitate atat de scazuta - doar 16% dintre britanici mai au incredere in acest partid.
Scandalul decontarilor suspecte a izbucnit in urma cu aproximativ doua saptamani, cand presa britanica a inceput sa prezinte o serie de facturi care aratau ca unii parlamentari si ministri (laburisti, dar si conservatori) au cerut decontarea unor cheltuieli pentru plata salariilor menajerelor, pentru curatarea piscinelor sau ingrijirea gradinilor.
 
Gordon Brown trece la demiteri
Premierul britanic Gordon Brown i-a amenintat dur pe demnitarii partidului sau implicati in acest scandal (in Marea Britanie nu poti fi ministru daca nu esti parlamentar), doi dintre membrii Partidului Laburist fiind suspendati din grupul parlamentar laburist, iar subsecretarul de stat in cadrul Ministerului Justitiei, Shalik Malik, a fost demis in asteptarea rezultatelor unei anchete cu privire la decontarea unor cheltuieli. Dar chiar si asupra sa planeaza suspiciuni.
"Vreau sa asigur fiecare cetatean de angajamentul meu de a asana complet sistemul si vreau sa spun ca, daca este necesara o decizie disciplinara imediata, o voi lua, indiferent de circumstante", a precizat Brown.
"Niciun parlamentar care a incalcat regulile nu va face parte din guvernul meu", a adaugat el, declarandu-se "consternat si furios" din cauza dezvaluirilor privind abuzurile. "Consternat, pentru ca oamenii ar trebui sa se astepte, in orice conditii, la un comportament ireprosabil din partea celor care participa la viata publica. Furios, pentru ca am fost crescut cu convingerea ca increderea, integritatea si onestitatea sunt cele mai pretioase bunuri", a afirmat Brown.
David Chaytor (laburist) a fost suspendat din Camera Comunelor dupa ce Daily Telegraph a dezvaluit ca acesta a incasat 13.000 de lire (14.500 de euro) pentru o ipoteca imobiliara care fusese deja achitata. O sanctiune similara a fost decisa joi si impotriva fostului ministru laburist Elliot Morley, care a primit, in circumstante similare, peste 16.000 de lire (18.000 de euro).
Shalik Malik, secretar de stat in cadrul Ministerului britanic al Justitiei, a fost suspendat din functie dupa ce cotidianul The Telegraph a dezvaluit ca acesta a solicitat si incasat in total 66.827 de lire sterline (75.000 de euro), pe o perioada de trei ani, reprezentand cheltuieli efectuate la resedinta sa secundara din Londra. Concomitent, acesta nu ar plati, potrivit cotidianului, decat suma de 100 de lire sterline (112 euro) pe saptamana, reprezentand contravaloarea chiriei, un pret inferior pietei, pentru resedinta sa principala, care se afla in afara capitalei britanice.
 
Scandalul deconturilor "fura" din voturile laburistilor
Partidul Laburist, aflat la putere, si cel Conservator, din opozitie, au cel mai mult de suferit din cauza scandalului deconturilor care poate duce la un grad mare de absenta la alegerile europarlamentare din iunie. Potrivit unui ultim sondaj al ComRes, intentiile de vot in favoarea conservatorilor sunt de 31%, in timp ce laburistii lui Brown au ajuns la 16 procente, relateaza The Guardian. Acelasi studiu indica o absenta de vot de aproape 40%.
Partidele mici sunt cele mai avantajate in urma acestui scandal, ele avand toate sansele sa-si dubleze procentul de 6% din sondajele de opinie.
 
Donatorii bogati isi retrag sprijinul financiar
Cei mai generosi donatori ai Partidului Laburist, impovarat de datorii, au anuntat ca isi vor retrage sprijinul pentru formatiunea politica si au cerut arestarea parlamentarilor implicati in acest scandal.
Anthony Bailey, cel care l-a convins pe filantropul si omul de afaceri iranian Mahmoud Khayami sa doneze mai bine de 1 milion de lire sterline, a anuntat ca nu va mai dona laburistilor vreun ban si le-a cerut celorlalti finantatori sa-i urmeze exemplu.
"Scandalul e de-a dreptul rusinos. Oricine a incalcat legea trebuie sa fie investigat de politie imediat", a declarat el.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO