Politică externă

La Bagdad se vorbeste despre un plan irakian de securitate

26.01.2005, 00:00 13

Premierul irakian, Iyad Allawi, a anuntat un plan de securitate, in care sunt prezentate atributiile fortelor autohnone in apararea tarii, sunt referiri directe la preluarea acestor indatoriri de catre irakieni, dar nu exista nici o data pentru retragerea trupelor straine de pe teritoriul tarii.
Allawi a promis ca va aplica acest plan in cazul in care va fi reales.
"Principalul nostru obiectiv este sa ne dezvoltam fortele de securitate si independenta ca sa putem contracara riscurile in materie de securitate, amenintarile interne si externe cu care ne confruntam, astfel incat sa putem cere retragerea fortei multinationale", a spus premierul interimar al Irakului.
El a promis ca, dupa alegeri, in cazul in care va fi reales, se va concentra asupra dezvoltarii securitatii nationale, pentru a asigura coordonarea si unitatea diferitelor forte de securitate irakiene. Allawi a adaugat ca mai multe regiuni ale tarii sunt sigure, iar fortele irakiene isi asuma mai multe responsabilitati si vor fi pregatite sa preia toate atributiile trupelor straine in curand.
"Atunci cand fortele noastre vor avea efective suficiente, vom fi in masura sa controlam securitatea in numeroase orase", a subliniat el. "Vom putea reduce prezenta fortei multinationale (...) pe intreg teritoriul tarii" dupa ce vom ajunge in aceasta etapa, a precizat Allaui.
"Nu voi stabili o data pentru retragerea fortei multinationale, pentru ca o astfel de masura ar fi necugetata si periculoasa", a precizat el. "Atunci cand vom fi pregatiti pentru adoptarea unei astfel de masuri, o vom face", a subliniat premierul irakian.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO