Politică externă

La Bagdad se discuta despre democratizare, dar luptele continua

17.08.2004, 00:00 19



Conferinta Nationala a irakienilor, care se defasoara in aceste zile la Bagdad, este umbrita de confruntarile violente dintre fortele coalitiei si militiile clericului radical siit, Moqtada Sadr. Conferinta este considerata un eveniment important pentru democratizarea Irakului intrucat are drept scop lansarea procesului politic democratic ce va permite organizarea alegerilor generale la inceputul anului viitor. Vor fi alesi, cu acest prilej, membrii Consiliului National, institutie care va organiza primele alegeri dupa caderea regimului Saddam Hussein. La reuniune participa 1.300 de delegati din toate zonele tarii, exponenti ai tuturor gruparilor religioase, etnice si sociale din Irak.



Aproximativ 100 de delegati au amenintat ca se vor retrage de la lucrarile Conferintei, in semn de protest fata de reluarea luptelor in orasul Najaf.



Orasul sfant al siitilor este, de mai bine de o saptamana, scena unor lupte violente intre rebelii fideli clericului Sadr si fortele coalitiei. La sfasitul saptamanii, s-au incercat negocieri pentru detensionarea situatiei, esuate insa. In aceste conditii, se pune problema daca fortele americane ar trebui sa patrunda in centrul orasului pentru a-i alunga pe luptatorii asa numitei Armate a lui Mehdi, riscand sa aprinda intrega comunitate siita din tara sau, in cazul in care armata nu face acest gest, guvernul provizoriu de la Bagdad risca sa-si piarda autoritatea.



Presa internationala scria ca evenimentele din teren indica un asalt final iminent asupra centrului Najafului, desi la Conferinta Nationala de la Bagdad mai multe luari de pozitie ale delegatilor erau ostile interventiei.



Solutia propusa de participantii la Conferinta Nationala irakiana este una pasnica, anume reluarea negocierilor. Ieri a fost trimisa o delegatie la liderul radical siit Moqtada Sadr pentru a-i cere sa isi retraga militiile din mausoleul imamului Ali, din Najaf, (considerat un loc sacru de lumea musulmana, motiv pentru care fortele americane nu pot patrunde aici) si sa le transforme in partid politic. "Exista criterii clar stabilite in tarile civilizate, mai ales cel potrivit caruia nu pot exista militii armate", a declarat seicul Hussein Sadr, imam siit din Bagdad si ruda cu Moqtada Sadr, care a prezentat aceasta rezolutie in fata Conferintei Nationale. "Trebuie sa cooperam pentru a-l convinge pe Moqtada Sadr si pe fratii din Armata lui Mehdi sa se transforme in partid politic, organizatie sau oricum s-ar numi", a adaugat sursa citata.



In plan diplomatic exista sperante ca se vor gasi solutii pentru reconstructia pasnica a Irakului. Ministrul britanic de Externe, Jack Straw, a salutat, ieri, dechiderea Conferintei Nationale la Bagdad, apreciind ca acesta este "un pas important pe drumul reconcilierii si al unui viitor politic pentru toti irakienii".



"Este clar ca ranile din Irak sunt profunde si ca problemele de securitate vor continua. Dar Conferinta Nationala constituie un pas important pe drumul spre reconciliere si spre un viitor pasnic pentru toti irakienii", a declarat Jack Straw.



"Delegatii irakieni dezbat chestiuni de securitate, aspecte politice si discuta despre reconstructia tarii", a afirmat ministrul britanic, recomandandu-le liderilor irakieni sa nu se lase intimidati de violentele extremiste. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO