Politică externă

La Bagdad a inceput "Nurnbergul irakian"

20.10.2005, 20:53 13

Fostul dictator irakian Saddam Hussein a comparut ieri pentru prima data in fata unui complet de judecata irakian pentru a raspunde acuzelor de genocid, in ceea ce a fost numit de catre presa internationala drept "procesul anului". Este prima data cand un fost lider al unui stat arab trebuie sa dea socoteala in fata justitiei pentru crimele comise impotriva propriului popor. La insistentele avocatilor apararii, judecatorii irakieni au decis amanarea procesului pana pe 28 noiembrie.

Hussein este banuit ca in 1982 a ordonat represalii brutale asupra locuitorilor siiti din orasul Dujail, situat la 80 km nord de Bagdad, dupa o tentativa de asasinare a sa pusa la cale de o factiune siita. Atunci, fortele de securitate irakiene au arestat peste 600 de localnici si au executat 143 dintre acestia, inclusiv adolescenti. Daca va fi gasit vinovat, Hussein risca, conform legislatiei irakiene, pedeapsa capitala.

Analistii apreciaza ca acesta este cel mai marunt incident pentru care va fi acuzat fostul dictator irakian si de aceea ancheta in acest caz a durat cel mai putin. Lui i se atribuie si responsabilitatea pentru folosirea armelor chimice impotriva a 5.000 de civili kurzi in 1988 in satul Halabja, reprimarea brutala a revoltei siitilor din 1991, produsa dupa infrangerea fortelor irakiene in conflictul din Golf, precum si asasinarea mai multor opozanti politici si conducatori religiosi. De asemenea, Iranul a inaintat o cerere pentru ca Saddam Hussein sa fie cercetat si pentru responsabilitatea sa in declansarea razboiului irakiano-iranian dintre 1980 si 1988, in timpul caruia aproape un milion de oameni si-au pierdut viata. Teheranul il mai acuza pe Hussein ca ar fi ordonat folosirea armelor de distrugere in masa impotriva soldatilor iranieni.

Alaturi de Hussein vor fi judecati alti sapte fosti demnitari irakieni, printre acestia numarandu-se Barzan Ibrahim Hassan al-Tikriti, fratele vitreg al lui Saddam si fost conducator al serviciilor secrete irakiene si Taha Yassin Ramadan, fost vicepresedinte. Procesul se va desfasura in asa-numita "zona verde" din interiorul Bagdadului, cel mai bine protejat sector al capitalei irakiene si una din cele mai sigure locatii din Irak in fostul sediu al partidului unic Baas. Fortele americane au amplasat un masiv dispozitiv de securitate in jurul salii de judecata, fapt remarcat de unul din ofiterii americani care i-a declarat corespondentului CNN ca "ar fi mai usor sa intri in Casa Alba decat in aceasta cladire".

Audierile din cadrul procesului vor fi transmise de televiziunea publica irakiana cu un decalaj de 20 de minute si preluate de marile posturi de stiri internationale. In afara de Saddam Hussein, toti ceilalti sapte inculpati vor fi inchisi in timpul procesului in interiorul unor custi de metal cu inaltimea de un metru, dotate insa cu microfoane. Procesul va fi condus dupa procedura irakiana, conform careia rolul cel mai important ii revine judecatorului care stabileste intrebarile la care inculpatii trebuie sa raspunda si audiaza martorii. In ciuda faptului ca autoritatile au ascuns identitatea celor cinci judecatori care fac parte din completul de judecata, ieri a fost facut cunoscut faptul ca presedintele tribunalului va fi Rizkar Mohammed Amin, un judecator de origine kurda. Membrii completului de judecata au fost instruiti in mod special la Londra pentru a putea gestiona un proces de asemenea anvergura si pentru a face fata avocatilor apararii.

Fiica lui Hussein, Raghad, a fost cea care s-a ocupat de organizarea apararii fostului dictator. Ea a insistat ca avocatii apararii sa fie de origine irakiana, indepartand in ultimele luni multi dintre avocatii cu bogata experienta, insa de origine straina. Cu toate acestea din echipa apararii vor face parte avocati cu nume sonore printre care si fostul secretar american al justitiei, Ramsey Clark. Se asteapta ca avocatul principal al apararii, irakianul Khalil al-Dulaimi, sa se concentreze pe contestarea legitimitatii tribunalului special.

Acest proces a fost intampinat in mod diferit de catre irakieni, in functie de optiunile lor si de apartenenta lor etnica. In timp ce in orasul Tikrit sunnitii au organizat o manifestatie pro-Saddam, in Dujail sute de siiti, printre care si numeroase femei ramase vaduve dupa incidentele din 1982, au cerut "moartea criminalului Saddam".

Premierul irakian, siitul Ibrahim Jaafari, care a avut personal de suferit in timpul fostului regim, fratele si patru veri ai sai fiind executati pentru ca s-au opus dictaturii lui Hussein, a declarat ca "irakienii nu vor varsa lacrimi pentru Saddam". Acesta a adaugat ca isi doreste un proces corect care sa faca dreptate, iar acest lucru sa fie remarcat de toata lumea.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott McClellan, a declarat ca SUA se asteapta ca acest proces sa urmeze standardele internationale in materie. "Acesta este un proces irakian. Poporul irakian va decide in privinta modului in care Saddam Hussein va da socoteala pentru crimele sale impotriva umanitatii si pentru brutalitatile sale impotriva irakienilor", a spus McClellan.

Organizatiile care se ocupa cu apararea drepturilor omului, Human Rights Watch si Amnesty International, si-au manifestat suspiciunea in privinta corectitudinii procesului. Acestea reproseaza tribunalului special irakian in principal absenta prevederilor de a dovedi vinovatia in afara oricarei indoieli pentru a putea sa condamne inculpatii. De asemenea, acestea acuza disputele dintre politicienii irakieni asupra controlului curtii si interzicerea comutarii pedepsei cu moartea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO