Politică externă

Kremlinul acuza Occidentul de ingerinte in afacerile interne

27.04.2007, 18:39 13

Presedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat ieri Occidentul de interventii indirecte in afacerile interne ale Rusiei prin formatiunile politice pe care le sustine financiar.
Liderul de la Kremlin a declarat ieri in discursul sau anual despre starea natiunii ca sume de bani provenind din strainatate au fost utilizate pentru implicarea in problemele interne ale Federatiei Ruse.
"Exista un aflux din ce in ce mai mare de bani care provin din strainatate si care sunt folositi pentru ingerinta directa in problemele noastre interne", a declarat Putin in fata camerelor reunite ale Parlamentului rus si a unor oficiali de rang inalt de la Kremlin.
In acelasi timp, Putin a cerut inasprirea legilor pentru combaterea "extremismului", ca raspuns la actiunile de protest antiPutin de la inceputul acestui an, pe care le-a catalogat "antistatale". "In aceasta privinta, va adresez cererea de a accelera adoptarea unor amendamente la legislatia care inaspreste pedepsele pentru actiunile extremiste", a declarat Putin.
Cererea de modificare a legislatiei facuta de presedintele rus nu este deloc surprinzatoare, tinand cont de faptul ca Putin promulgase la inceputul acestui an o lege prin care functionarilor publici din Federatia Rusa li se interzicea sa lucreze pentru organizatiile neguvernamentale straine.
Respectiva reglementare nu era deloc singulara, ea adaugandu-se unei alte legi federale, intrate in vigoare in 2006, care obliga ONG-urile din Rusia sa raporteze trimestrial toate activitatile financiare.
Vladimir Putin nu s-a limitat in discursul sau doar la acuzatiile conform carora bani straini ar fi adusi in Rusia pentru a fi folositi in influentarea politicii interne a tarii.
Presedintele rus a adus si alte acuzatii la adresa Occidentului, declarand ieri un moratoriu asupra Tratatului Fortelor Conventionale din Europa semnat in 1990, sustinand ca statele membre ale NATO, care au aderat la acest pact, nu l-au ratificat si nu au respectat clauzele sale.
In replica, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffe, a precizat ca membrii Aliantei Nord-Atlantice vor ratifica o versiune modificata a Tratatului atunci cand Rusia isi va indeplini angajamentele. Scheffer a facut astfel referire la faptul ca NATO a cerut Moscovei de nenumarate ori sa isi retraga trupele din Republica Moldova si Georgia, dar fara succes.
Pe plan intern, Putin a reinnoit angajamentul statului de a ajuta populatia saraca prin lansarea unor proiecte nationale pe termen mediu, in special in sistemul medical, educatie, problema locuintelor si agricultura, domenii la conducerea carora se afla prim-vicepremierul Dimitri Medvedev, un potential succesor.
Discursul de ieri al liderului de la Kremlin era asteptat de majoritatea expertilor in special datorita unei eventuale referiri la succesorul lui Putin la carma Rusiei.
Totusi, Putin a evitat sa faca orice referire la cel caruia urmeaza sa ii predea puterea anul viitor. In acelasi timp, cu mai putin de 11 luni inainte de alegerile prezidentiale din martie 2008, Vladimir Putin a tinut sa infirme numeroasele speculatii cu privire la o eventuala modificare a constitutiei pentru a ramane in functie si dupa alegerile de anul viitor.
"Urmatorul discurs in fata natiunii va fi rostit de noul presedinte", a declarat Putin, aflat la cel de-al doilea si ultim mandat
Initial, Putin isi programase discursul pentru data de 25 aprilie, insa a decis sa il amane cu o zi, din cauza funeraliilor predecesorului sau, Boris Eltin. Inceput cu un minut de reculegere in memoria lui Eltin, acesta a fost al optulea discurs al lui Putin despre starea natiunii si, in acelasi timp, potrivit constitutiei Federatiei Ruse, ultimul in calitate sa de presedinte.
Totusi, marea majoritatea a analistilor de la Moscova, printre care Egor Gaidar, director al Institutului pentru Economia in Tranzitie, fost premier pe vremea lui Eltin, se indoiesc de acest lucru. "Liderul rus a mentionat ca doreste ca succesorul sa ii continue linia politica, asa ca ar mai putea tine un discurs in fata Parlamentului, dupa alegeri, inainte de a preda formal puterea", a declarat Gaidar, citat de Interfax.
Analistul rus a amintit de o declaratie a lui Putin din octombrie 2006 in care cel din urma a afirmat clar ca "va continua sa exercite o influenta in Rusia dupa incheierea celui de-al doilea mandat prezidential".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO