Politică externă

Kadhafi iese din izolare cu ajutorul prietenului Sarko

10.12.2007, 17:15 14

Liderul libian, colonelul Muammar Kadhafi, incepe astazi o vizita de cinci zile in Franta, prima din ultimii treizeci de ani, in cadrul careia se va intalni cu omologul sau francez, Nicolas Sarkozy. Conform declaratiilor fiului liderului libian, Seif el-Islam Kadhafi, cei doi sefi de stat vor incheia o serie de contracte importante in domeniul militar si nuclear.
Kadhafi se va afla pentru prima data in Franta de la vizita sa din 1973, cand a fost intampinat la Palatul Elysee de fostul presedinte francez Goerges Pompidou.
Administratia prezidentiala franceza s-a aratat foarte optimista in ceea ce priveste incheierea unor contracte importante cu partea libiana. Presedintele il va intampina azi pe Kadhafi la sosirea sa in Franta, urmand sa se intalneaza din nou miercuri.
Cei doi se intalnesc pentru prima data de la vizita lui Sarkozy din iulie in Libia, unde s-a implicat in eliberarea celor cinci infirmiere bulgare retinute in Libia, acuzate fiind de infectarea voluntara cu virusul HIV a peste 100 de copii libieni.
Colonelul Kadhafi este asteptat, de asemenea, ca in timpul vizitei sale sa viziteze Adunarea Nationala (camera inferioara a Parlamentului francez). Kadhafi isi va instala cortul in resedinta oficiala de la Hotelul Marigny din Paris unde va fi cazat pentru a-si primi invitatii. Este vorba despre "traditia desertului", pe care colonelul Kadhafi, nascut intr-un cort de beduin, "o respecta in detaliu", a precizat David Martinon, purtatorul de cuvant al presedintiei franceze.
In cadrul vizitei din vara a presedintelui Sarkozy in Libia, cei doi sefi de stat au anuntat contracte militare in valoare de aproximativ 300 de milioane de euro, primele contracte de acest gen ale Libiei cu o tara vestica - de fapt o incercare de refacere a relatiilor cu Uniunea Europeana. Acestea s-au deteriorat in urma atentatului de la Lockerbie, Scotia cand o explozie produsa intr-un Boeing 747 a provocat 270 de morti. Atentatul a fost organizat de mai multi libieni.
Cei doi sefi de stat au incheiat in vara mai multe acorduri privind vanzari de arme si construirea in Libia a unui reactor nuclear pentru desalinizarea apei marii. Aceste contracte, incheiate la o saptamana dupa eliberarea infir-mierelor bulgare, au dat nastere unei controverse politice. Opozitia franceza a cerut inceperea unei anchete privind circumstantele eliberarii infirmierelor bulgare si a speculat ca acestea au fost eliberate in schimbul unor contracte cu arme.
Saptamana trecuta, Marc Pierini, fostul sef al delegatiei Comisiei Europene in Libia, a declarat ca negocierile dintre Paris si Tripoli pe tema "armamentului si a programului nuclear" au fost un "element decisiv" pentru eliberarea cadrelor medicale din Libia. Fiul liderului de la Tripoli, Seif el-Islam Kadhafi, a declarat, saptamana trecuta, in cadrul unui interviu cotidianului francez Le Figaro ca mai multe contracte vor fi semnate in cursul vizitei in Franta a tatalui sau, inclusiv cele privind livrarea unor avioane Airbus si a unui reactor nuclear.
"Sigur ca da. Vom cumpara avioane Airbus pentru suma de 3 miliarde de euro, un reactor nuclear si vrem sa achizitionam si echipamente militare. Negociem pe tema avioanelor militare Rafale", a raspuns fiul liderului libian, intrebat daca vor fi semnat contracte importante in cadrul vizitei tatalui sau in Franta.
De la atentatul de la Lockerbie (cand Kadhafi a refuzat sa-i predea autoritatilor britanice pe suspecti) Libia a fost izolata. Libia este, totusi, bogata in resurse naturale, iar acest lucru a facut ca, in ciuda izolarii, companiile straine sa fie cu ochii pe aceasta tara. Insa abia anul trecut, cand Libia a platit despagubiri de peste 2,7 mld. dolari victimelor atentatului din Scotia, cancelariile occidentale au decis sa accepte revenirea sa pe scena internationala.
Statele Unite au reluat relatiile cu Libia abia anul trecut. Aceste relatii fusesera intrerupte in anul 1986, dupa un atentat la o discoteca din Germania in care au murit mai multi soldati americani, atentat pus tot pe seama libienilor. Americanii au bombardat atunci Libia si palatul lui Khadafi, dar acesta a scapat. Kadhafi se afla in fruntea statului de 38 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO