Politică externă

Judecatorul lui Saddam Hussein este acuzat de crima

10.08.2004, 00:00 32

Un judecator irakian a semnat un mandat de arestare pe numele a doua importante figuri ale Irakului postbelic: Ahmed Chalabi si nepotul sau Salem Chalabi. Primul este presedintele Congresului National Irakian - o grupare finantata intr-o vreme de SUA, care a luptat din exil impotriva lui Saddam Hussein. Cel de-al doilea, nepotul omului politic, este presedintele tribunalului care ii va judeca pe Saddam Hussein si pe apropiatii sai. Ahmed Chalabi este acuzat de spalare de bani, iar nepotul sau de uciderea unui inalt funationar al ministerului irakian de fianate. Cei doi nu se afla in Irak. Ahmed Chalabi este in Iran,  iar nepotul sau, Salem, in Marea Britanie. Londra a anunta ieri ca nu exista motive ca el sa fie extradat.
Zuhair al-Maliki, judecatorul care a emis mandatele de arestare a spus ieri ca unchiul si nepotul vor fi arestati imediat ce vor ajunge pe pamantul irakian. Concret, Ahmed Chalabi este acuzat de frauda si de utilizarea de moneda falsa. Plangerea impotruva sa a fos formulata de Banca Centrala. In actul de acuzare se spune ca Ahmed Chalabi ar fi amestecat bani contrafacuti cu vechii dinari irakieni de pe vremea lui Saddam Hussein si a schimbat totul in dinari noi, pe strada. Nepotul sau, seful tribunalului special, este acuzat de implicarea in asasinarea lui Haithem Fadhil, fost drector general in ministerul de fiante. Acesta dispusese o ancheta a fiscului vizand averea lui Salem Chalabi.
Pentru multa vreme Ahmed Chalabi, liderul Congresului National Irakian a fost interlocutorul principal Pentagonului. A cazut in dizgratie la inceputul anului dupa ce americanii si-au dat seama ca el juca la doua capete si ca era, de fapt, omul Iranului, transmitand Teheranului date secrete. Informatiile despre armele lui Saddam Hussein, care s-au dovedit apoi false, au fost obtinute, in mare masura, prin reteaua lui Chalabi. Acesta este de religie siit si este suspectat ca ar vrea sa instituie in Irak un regim religios dur, de tipul celui din Iranul majoritar siit.
Acuzatiile depasesc granitele unei afaceri interne a Irakului. Chiar daca oficial nu este acuzat in tara sa de o colaborare de natura criminala cu Iranul, trecutul omului pe care americanii il vedeau pana nu de mult jucand un rol important in Irak pare ca a cantarit in noua orientare a administratiei irakiene provizorii. Lideri importanti ai guvernului provizoriu irakian au acuzat Iranul ca este principala sura de instabilitate in tara, intrucat ofera ajutor logistic gherilei siite care lupta impotriva autoritatilor. Este sprijinit, in primul rand, liderul radical siit, Moqtada Sadr care are cartierul general la Najaf. Nici negocierile si nici interventiile in forta - ultimile sase zile au fost extrem de sangeroase, peste 500 de morti - nu au reusit sa zdrobeasca rezistenta militiilor sale, intitulate Armata lui Mehidi. Ieri ministrul irakian al Apararii, Hazem Chaalan, a avertizat ca armata irakiana ar putea interveni cu si mai multa violanta. "Vom zdrobi cat mai repede bandele aflate acolo, pentru a reinstaura stabilitatea in acest oras. Iranul si-a pus amprenta la Najaf, unde au fost gasite, in mainile acestor criminali, arme fabricate in Iran, care au fost livrate pe la granita iraniana", a spus Chaalan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO