Politică externă

Juan Carlos a fost "cel mai bun informator al Statelor Unite" despre dictatorul Franco, înainte să devină rege al Spaniei - presă

Juan Carlos  a fost "cel mai bun informator al Statelor...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

10.04.2013, 09:49 983

Spre deosebire de alte documehte publicate de site-ul WikiLeaks despre războaiele din Irak şi Afganistan în 2010, aceste informaţii provenind de la servicii de informaţii americane, în perioada în care Henri Kissinger conducea diplomaţia americană, au fost declasificate.

Potrivit publicaţiei online Publico (stânga), care a avut acces la documente, "se poate spune că moştenitorul dictatorului a devenit cel mai bun informator al Statelor Unite, într-un moment crucial al istoriei Spaniei", şi anume moartea lui Franco, în noiembrie 1975, şi sfârşitul dictaturii.

Juan Carlos, care era pe atunci prinţ, a acţionat astfel "în speranţa ca loialitatea sa să îi permită să câştige susţinerea Washintonului după moartea lui Franco", adaugă publicaţia.

Într-una dintre "telegramele" citate de Publico, Henri Kissinger îi transmite lui Wells Stabler, ambasadorul american la Madrid în perioada 1975-1978, că Washigtonul apreciază că "asemenea contacte cu prinţul este necesar să fie tratate cu cea mai mare discreţie". "Aceste informaţii au o enormă valoare pentru Statele Unite", sublinia Kissinger.

După şapte zile de la atacul cardiac pe care l-a suferit Franco, la 16 octombrie 1975, Juan Carlos "l-a trimis pe confidentul său Jose Maria de Areilza, viitorul ministru de Externe, să îl întâlnească pe Stabler cu scopul de a îi furniza detalii despre evoluţia stării de sănătate a lui Caudillo".

Tot potrivit Publico, Juan Carlos a transmis ambasadorului "planul pe care l-a creat împreună cu marchizul de Villaverde, ginerele şi medicul lui Franco, de a-l determina să îşi semneze demisia înainte să moară".

Juan Carlos I al Spaniei a urcat pe tron la 22 noimebrie 1975, după două zile de la moartea lui Franco, care se afla la putere din 1939.

WikiLeaks a publicat luni peste 1,7 milioane de documente americane confidenţiale declasificate din anii '70, care, spre deosebire de documentele publicate în 2010, nu reprezintă scurgeri de informaţii secrete, ci sunt disponibile în cadrul Arhivelor Naţionale americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO