Politică externă

John McCain, favoritul republicanilor in cursa pentru Casa Alba

31.01.2008, 19:13 17

John McCain (71 de ani) a castigat zdrobitor alegerile primare din Florida pentru desemnarea candidatului republican la alegerile prezidentiale din noiembrie 2008, spulberand visul de victorie al lui Rudolph Giuliani, care conform presei americane urma sa-si anunte retragerea din cursa pentru Casa Alba.
Primul nume sonor care s-a retras din cursa este insa cel al lui John Edwards care concura pentru investitura democrata la alegerile prezidentiale. Lupta se da acum intre Hillari Clinton si Barack Obama in tabara democrata si John McCain, Mike Huckabee si Mitt Romney in tabara republicana.
Senatorul de Arizona a fost propulsat in urma alegerilor din Florida direct pe prima pozitie in topul preferintelor alegatorilor republicani in Cursa pentru Casa Alba.
Victoria din Florida ii confera lui McCain un avantaj major in cursa interna, el obtinand 57 de delegati care vor reprezenta statul la Conventia Republicana din septembrie unde va fi desemnat candidatul oficial al partidului la prezidentiale. McCain se poate bucura de un avantaj si inaintea mult-asteptatului eveniment din 5 februarie, "Super Marti", cand 22 de state isi vor desemna favoritii republicani si democrati pentru alegerile din 4 noiembrie.
Fostul veteran de razboi in varsta de 71 de ani, care are sanse (teoretice) sa devina cel mai varstnic presedinte ales din istoria SUA, a adaugat ca intentioneaza sa castige investitura partidului sau si s-a declarat convins ca poate sa infranga orice adversar democrat.
McCain a castigat alegerile cu 36%, cu un avans de doar patru procente in fata principalului sau adversar, Mitt Romney care avea 31 de procente din voturi. Fostul primar al orasului New York Rudolph Giuliani este marele perdant in Florida, care si-a concentrat intreaga campanie in acest stat, mizand pe o victorie. El a reusit sa obtina in schimb numai 15% din voturi. Favoritul alegatorilor republicani la nivel national inainte de inceperea campaniei electorale, Giuliani era asteptat ieri sa se retraga din competitie pentru a-l sustine pe McCain, un prieten si un aliat politic inainte de inceperea cursei pentru Casa Alba.
In tabara democrata alegerile au fost castigate de Hillary Clinton cu 50% din voturi. Cu toatea acestea, statul Florida nu va fi reprezentat de niciun delegat la Conventia Democrata din august, cand va fi ales oficial candidatul partidului la alegeri.
Partidul Democrat a decis sa sanctioneze statul Florida prin eliminarea delegatilor de la Conventie, intrucat a organizat alegeri primare mai devreme decat stabilise partidul. Clinton face insa presiuni pentru recunoasterea acestor alegeri - situatie in care ar fi avantajata in fata principalului ei contracandidat, Barack Obama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO