Politică externă

John McCain a intrat in cursa pentru Casa Alba

02.03.2007, 18:27 14

Influentul senator republican John McCain (70 de ani) a anuntat in cadrul unui interviu acordat canalului american de televiziune CBS ca intra in competitia electorala care va urma sa-l desemneze pe candidatul Partidului Republican la presedintia SUA, la alegerile din 2008. McCain a mai precizat ca declaratia reprezinta o avanpremiera si ca va face anuntul oficial al lansarii candidaturii sale in aprilie.
Senatorul republican de Arizona se afla practic in campanie electorala incepand cu luna noiembrie atunci cand si-a prezentat intentiile infiintarii unei comisii care sa ii evalueze sansele la alegerile prezidentiale din 2008.
McCain este un fost prizonier al razboiului din Vietnam si un politician care mizeaza pe vasta sa experienta in politica externa si chestiuni militare. Fiind unul dintre aliatii principali ai presedintelui Bush in razboiul din Irak, el a cerut suplimentarea trupelor, in pofida faptului ca rezultatul alegerilor din noiembrie erau favorabile retragerii fortelor americane. Se pare totusi ca principalul handicap al lui McCain va fi chiar varsta. Daca el ar castiga presedintia in 2008, ar avea atunci 72 de ani, devenind astfel cel mai in varsta presedinte american.
Pentru nominalizare, McCain are de infruntat un rival republican redutabil: Rudolph Giuliani, fostul primar al New Yorkului, supranumit "primarul Americii", pentru felul in care a gestionat criza provocata de atacurile de la 11 septembrie. Un sondaj efectuat recent de ABC News si cotidianul The Washington Post dezvaluie ca Giuliani conduce intr-un raport de doi la unu in cursa interna a partidului in defavoarea lui McCain.
Circa 44% dintre persoanele interogate, sustinatoare ale republicanilor, au declarat ca vor vota in favoarea lui Giuliani, in timp ce la 19 ianuarie 34% erau dispuse sa faca aceasta alegere. McCain a pierdut sase puncte, in prezent inregistrand 21% din intentiile de vot, fata de luna ianuarie, cand beneficia de 27%.
Conform aceluiasi sondaj, in tabara democratilor, Hillary Clinton, senator de New York, este candidatul preferat de 36% dintre simpatizantii democrati, in timp ce luna trecuta ea obtinuse 41%. Senatorul Barack Obama, considerat drept primul oficial afroamerican cu sanse reale in cursa pentru Casa Alba, profita de scaderea in sondaje a lui Clinton. Circa 24% dintre persoanele interogate, cu orientare democrata, sustin ca l-ar vota pe Obama, fata de doar 17% care ar fi facut aceasta alegere in ianuarie.
John Edwards, un alt favorit al democratior, se mentine stabil, cu 12%, fata de 11 procente inregistrate luna precedenta.

Principalii candidati din partea partidelor

Democrati
Hillary Clinton, 59 de ani, senator de New York si fosta prima Doamna a Statelor Unite, dispune de cele mai multe fonduri si de o echipa formata din consilieri experimentati. Daca ar castiga, ar fi prima presedinta a Americii.
Barack Obama, 45 de ani, senator de Illinois. Daca ar castiga, ar fi primul presedinte afroamerican din istoria SUA.
John Edwards, 53 de ani, fost senator din partea Carolinei de Nord si candidat (pentru vicepresedintie) la alegerile din 2004, alaturi de John Kerry.

Republicani
John McCain, 70 de ani, senator de Arizona, a participat la razboiul din Vietnam. A fost invins de George W. Bush in cadrul alegerilor interne din 2000 pentru desemnarea candidatului la prezidentiale. Daca ar castiga, ar deveni cel mai in varsta presedinte american (72 de ani in 2008).
Rudolph Giuliani, 62 de ani, fost primar al orasului New York, este cel mai bine cotat candidat republican.
Mitt Romney, 59 de ani, fost guvernator de Massachusetts. Membru al aripii conservatoare a Partidului Republican, ar fi primul mormon investit in functia suprema, daca ar castiga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO