Politică externă

Iuscenko a batut palma cu dusmanul

04.08.2006, 19:14 15

Presedintele Ucrainei Viktor Iuscenko l-a desemnat pe Viktor Ianukovici, rivalul sau la alegerile prezidentiale din 2004, drept candidat la functia de prim-ministru, incheind un ciclu de patru luni de instabilitate politica si incertitudine. Urmand exemplul presedintelui, partidul Ucraina Noastra s-a alaturat si el coalitiei proruse. Fosta sa aliata, Iulia Timosenko, a ramas singura in opozitie.
Viktor Iuscenko a decis, asadar, numirea adversarului sau politic drept candidat la functia de prim-ministru, refuzand cererile Blocului Iulia Timosenko de a dizolva Rada Suprema. Iuscenko a refuzat-o pe Iulia Timosenko, invocand starea de instabilitate politica in care se afla tara si probabilitatea unei repetari a situatiei, in cazul unor alegeri anticipate.
Potrivit presedintelui, in Ucraina exista o puternica bipolaritate politica: estul tarii, puternic industrializat, care a sustinut Partidul Regiunilor, iar vestul care a sustinut coalitia portocalie. "Avem acum o alta sansa de a uni Ucraina. (...) Orice decizie as fi luat, ea nu ar fi fost acceptata de o parte a tarii", a declarat Iuscenko. Ianukovici a fost de acord sa semneze o declaratie de principii, prin care coalitia prorusa se angajeaza sa respecte liniile directoare ale politicii externe impuse de presedinte. Astfel, Ianukovici s-a angajat sa aiba o politica de orientare catre UE si catre NATO, insa analistii politici ucraineni si straini se indoiesc de respectarea acestor angajamente.
Ianukovici a renuntat, in urma tratativelor purtate miercuri noapte, la ideea ca limba rusa sa devina a doua limba oficiala in stat. Presedintele Parlamentului Oleaksandr Moroz a declarat: "limba oficiala de stat este limba ucraineana si nimeni nu aduce atingere acestui statut". Intelegerea dintre Ianukovici si Iuscenko este un "semnal referitor la necesitatea de a pune capat confruntarii artificiale intre estul rusofon si rusofil si vestul nationalist si prooccidental", considera presedintele Parlamentului.
Partidul Ucraina Noastra a anuntat ca se va alatura coalitiei proruse si va participa la crearea guvernului. Ca urmare a acestor miscari, Blocul Iulia Timosenko a ramas singura forta a opozitiei. Fostul prim-ministru a declarat ca optiunea presedintelui reprezinta o "tradare" si ca acesta ar fi trebuit sa imbratiseze varianta dizolvarii Parlamentului si organizarea de alegeri anticipate.
Prin numirea noului premier, Iuscenko a predat prim-planul politicii din Ucraina, el pastrand controlul doar asupra politicii externe, al apararii si securitatii nationale, in conformitate cu noua Constitutie, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2006. Analistii politici considera ca si pentru aceste domenii presedintelui ii va fi greu sa-si impuna vointa, avand "mainile legate" din cauza prerogativelor sporite ale premierului si Parlamentului. Astfel, prim-ministrul este cel care propune guvernul, cu exceptia ministrilor de la Aparare si Externe. Presedintele nu poate demite premierul si trebuie sa respecte programul aprobat de Parlament. El poate dizolva, in continuare, Parlamentul, dar in conditii aproape imposibil de indeplinit.
Votul Parlamentului ucrainean pentru numirea in functie a lui Ianukovici a fost amanat pentru astazi, dar, in conditiile date, el este doar o formalitate. "Motivele amanarii sunt pur tehnice si se explica prin necesitatea pregatirii", a explicat Rodion Mirocinik, purtatorul de cuvant al lui Ianukovici.
Efectul "revolutiei portocalii" este nesigur dupa numirea lui Ianukovici ca premier al Ucrainei, scrie Reuters. Ianukovici, politician promoscovit cu legaturi stranse in lumea afacerilor, impartaseste putine dintre idealurile prooccidentale si reformatoare ale "revolutiei portocalii" si se detaseaza, in special, de entuziasmul lui Iuscenko in ceea ce priveste aderarea Ucrainei la NATO si la Uniunea Europeana. Evolutia situatiei va depinde de capacitatea presedintelui de a-si instala aliatii in posturile-cheie ale guvernului condus de Ianukovici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO