Politică externă

Israelul transforma Palestina in poligon de tragere

22.10.2003, 00:00 10

Autoritatea Palestianiana a cerut interventia comunitatii internationale dupa cele cinci raiduri aeriene efectuate de Israel in Fasia Gaza, soldate cu zece morti si peste 130 de raniti in randul civililor palestinieni.
Riposta dura a Israelului survine la doar o zi dupa ce din opt rachete Quassam palestiniene au fost trase din Fasia Gaza in directia Israelului.
"Am cerut responsabililor administratiei americane, Uniunii Europene, Natiunilor Unite si altor tari sa intervina si sa protejeze poporul palestinian, stopand aceasta  escaladare a violentei sangeroasa si periculoasa.", a declarat ieri principalul negociator de pace palestinian Saeb Erakat. "Ce s-a intamplat la Nusseirat este un masacru.", a adaugat el referindu-se la un atac aerian  intr-o tabara de refugiati, soldat luni cu sapte morti si zeci de raniti, dintre care zece foarte grav. Un elicopter de atac Apache a tras o racheta asupra unui vehicul care circula pe o strada din Nusseirat lovind-o in plin si ranind pasagerii. In momentul in care locuitorii au venit sa-i ajute pe raniti, elicopterul a tras o a doua racheta omorand si ranind zeci de palestinieni. Putratorul de cuvant a armatei palestiniene a justificat atacul, intr-un comunicat de presa care afirma ca "soldatii israelieni au reperat doi membri ai unei celule teroriste care incercau sa se infiltreze in Israel in sectorul kibutzului Nathal Oz si au deschis focul asupra lor. Alti membri ai aceleiasi celule teroriste s-au refugiat in spatele masinii si au fost luati drept tinte de elicopterele israeliene care au tras doua rachete." In mai putin de o ora de la acest atac elicopterele israeliene au atacat cartierul Chujaia din orasul Gaza facand mai multi raniti. Armata israeliena afirma ca a atacat un atelire clandestin al gruparii teroriste Hamas in care se produceau  bombe. In alte trei raiduri aeriene armata israeliana a ucis doi membri ai Brigazilor Ezzedine Al Quassam care  se aflau intr-o masina, dar au ucis si un civil, ranind alti 25. Armata israeliena ii acuza pe membrii gruparilor teroriste ca sa amesteca intentionat in multime pentru ca atacurile impotriva lor sa faca cat mai multe victime civile.
Gruparea terorista  Hamas, a amenintat Israelul cu o riposta "usturatoare".Raidurile de luni sunt cele mai sangeros din ultimele luni. Premierul israelian Ariel Sharon a declarat ca Guvernul israelian ii va urmari pe teroristi "oriunde s-ar afla acestia".
Pe de alta parte tarile arabe au depus la Adunarea Generala a ONU o rezolutie care condamna actiunile Israelului in teritoriile ocupate, si construirea zidului de securitate - la doar o saptamana dupa ce un document identic fusese respins de Consiliul de Securitate al ONU din cauza vetoului SUA. Dreptul de veto nu exista in cadrul Adunarii Generale ONU, iar rezolutia are sanse sa fie adoptata. Rezolutiile Adunarii Generale reprezinta insa recomandari care reflecta opiniile statelor membre si nu au putere de constrangere, spre deosebire de deciziile Consiliului de Securitate.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO