Politică externă

Israelul si-a propus sa elimine Hezbollah in doua saptamani

02.08.2006, 19:05 19

Fortele terestre israeliene si-au continuat ieri incursiunea in Liban, dupa ce cabinetul de securitate israelian a aprobat extinderea operatiunilor. Decizia i-a nemultumit pe ministrii de externe din tarile UE, care au spus ca ofensiva israeliana este "inacceptabila".
Confruntarile cele mai dure au fost purtate in jurul satului Aita al-Shab, bilantul militantilor Hezbollah ucisi ridicandu-se la 20, potrivit cotidianului israelian Ha'aretz. De cealalta parte, trei israelieni au fost ucisi. Atacurile terestre au fost insotite si de raiduri aeriene care vizau obiective Hezbollah din Valea Bekaa. Limita nordica fixata de oficialii israelieni pentru incursiunile terestre este aceea a raului Litani. Binyamin Ben-Eliezer, ministrul israelian al infrastructurii, a declarat ca Tzahal (armata israeliana) are nevoie de 10 pana la 14 zile pentru a asigura linistea partii de nord a Israelulului. Pentru aceasta, Israelul va mobiliza pana la 15.000 de rezervisti in sudul Libanului. Obiectivul declarat al operatiunilor militare extinse este pregatirea terenului pentru desfasurarea unei forte internationale de mentinere a pacii, care sa aiba "prerogative reale".
Ieri a fost publicat un sondaj din care reiese ca 80% din israelieni sunt in continuare pentru mentinerea ofensivei in Liban.
In acest timp, ministrii de externe din tarile UE s-au intalnit de urgenta la Bruxelles. Ei au cerut incetarea imediata a focului in Liban, conform unui proiect de declaratie obtinut de Reuters.
"Neglijarea masurilor de precautie necesare pentru a evita pierderile de vieti in randul civililor constituie o incalcare grava a legii umanitare internationale", afirma documentul. Londra a respins proiectul de declaratie al UE, considerand ca nu se poate realiza o incetare imediata a focului. Pe de alta parte, presedintele american George W. Bush a declarat ca "probabil nu vom avea militari (in forta de securitate internationala), dar am fi bucurosi sa contribuim la activitatile logistice, de comanda sau de control".
Presedintele sirian Bashar al-Assad a declarat o crestere a gradului de alarma militara, motivandu-si gestul prin aceea ca "ne confruntam cu circumstante internationale si provocari regionale care ne cer precautie, alerta si pregatire". El nu a ezitat sa-si spuna parerea despre decizia cabinetului de securitate israelian de a creste intensitatea actiunilor militare: "Razboiul barbar de anihilare pe care agresorul israelian il duce impotriva oamenilor nostri din Liban si Palestina sporeste in intensitate".
Mai mult, ayatollahul Ahmad Jannati, una din principalele fete religioase din Iran, a spus ca "la ora actuala, asteptam din partea tarilor musulmane sa furnizeze un ajutor militar, medical si alimentar gruparii Hezbollah si poporului libanez".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO