Politică externă

Israelul se teme de un atentat al Hezbollah

05.08.2004, 00:00 9

Seful serviciului israelian de spionaj militar, generalul Aharon Zeevi, a avertizat ca gruparea Hezbollah intentioneaza sa comita "un atentat sofisticat" in nordul Israelului, relateaza cotidianul Haaretz.
Potrivit lui Zeevi, un astfel de atac terorist ar include "rapirea unor civili sau militari ori detonarea mai multor incarcaturi explozive in apropierea frontierei nordice, in vedera rapirii unor membri ai fortelor armate care ar fi trimise sa evacueze zona".
Zeevi a declarat, in fata Comisiei pentru Aparare si Afaceri Externe din Knesset (Parlament), ca liderii gruparii Hezbollah considera ca echilibrul din regiunea frontierei nordice s-a modificat in beneficiul Israelului. El a apreciat ca situatia s-a schimbat dupa riposta dura a armatei israeline fata de asasinarea a doi militari israelieni care amplasau o antena pe acoperisul unui avanpost de la frontiera.
Potrivit lui Zeevi, liderul Hezbollah, Sheikh Hassan Nasrallah, face foarte multe referiri, in cel mai recent discurs al sau, la libanezii care colaboreaza cu Israelul. Analistii cred ca este pentru prima data cind Nasrallah recunoaste ca organizatia pe care o conduce ii sprijina pe palestinieni si observa ca discursul acestuia exprima ingrijorare fata de propria siguranta.
Zeevi a facut referiri si la Iran, mentionind ca Teheranul ar putea dispune de capacitati proprii de productie a uraniului imbogatit pina in primavara anului 2005. Generalul considera ca iranienii au reluat constructia de centrifuge, dar nu au inceput inca productia de uraniu imbogatit, pentru ca au nevoie de un numar mare de instalatii de acest fel. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO