Politică externă

Israelul ameninta Iranul

10.05.2006, 00:00 12

Israelul a anuntat ca ar putea lua parte la un conflict militar impotriva Iranului daca acesta nu se conformeaza solicitarilor internationale in ceea ce priveste programul sau nuclear. Vicepremierul israelian Shimon Peres, ferm pe pozitii, a declarat ca este posibil ca Iranul sa fie la randul sau distrus. Declaratiile sale sunt o reactie la afirmatiile presedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad, din ultimele luni, conform carora Israelul "ar trebui sters de pe harta". Peres i-a "sfatuit" pe iranieni sa fie "vigilenti in ceea ce priveste amenintarile", pentru ca "cei care ameninta cu distrugerea risca sa fie la randul lor distrusi".

O implicare a Israelului intr-un posibil conflict ar putea insa agrava si mai mult confictul intre Iran si Occident. Totusi, Peres este de parere ca este posibila o solutie pasnica la criza Iranului, dar ca pentru acesta este nevoie de frontul comun al marilor puteri, facand astfel apel la Rusia si China sa se alature eforturilor statelor din Consiliul de Securitate al ONU. "Putem preveni aceasta amenintare fara a recurge la arme daca exista unitate", a spus oficialul israelian.

Se pare insa ca relatiile tensionate intre Israel si Iran nu au nici o sansa sa se amelioreze dupa ce Ahmadinejad a adus in discutie statulul Israelului si in scrisoarea pe care acesta i-a adresat-o zilele trecute presedintelui american George W. Bush. Acesta a pus sub semnul intrebarii insasi infaptuirea Israelului in Orientul Mijlociu dupa cel de-al doilea razboi mondial, intrebandu-se retoric "cum poate fi acest fapt explicat?".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO