Politică externă

Iranul refuza eliberarea britanicei Faye Turney

30.03.2007, 20:05 12

Secretarul Consiliului suprem de securitate nationala din Iran, Ali Larijani, a declarat ieri ca militarul britanic, Faye Turney, nu va fi pus in libertate din cauza "atitudinii incorecte" a Londrei, relateaza AFP. Miercuri, ministrul britanic de externe, Margaret Beckett, anuntase ca Londra ingheata relatiile cu Teheranul din cauza crizei declansate de capturarea celor 15 militari ai Fortelor navale britanice in Golful Persic. "Atitudinea Londrei a fost pripita. In loc sa trimita o echipa tehnica pentru a examina problema, au apelat la presa, anuntand suspendarea relatiilor si vorbind despre Consiliul de Securitate al ONU", a declarat Larijani. Anterior, ministrul iranian de externe, Manouchehr Mottaki, declarase ca Iranul o va elibera pe singura femeie dintre cei 15 britanici arestati saptamana trecuta, "cat de curand posibil", fara insa a oferi o data concreta. Oficialii de la Ambasada Marii Britanii la Teheran au infirmat insa miercuri seara faptul ca ar fi fost contactati de oficiali iranieni referitor la posibila eliberare a lui Faye Turney.
Tarile europene s-au solidarizat cu Londra. George W. Bush, presedintele SUA, i-a transmis lui Blair ca are intregul sprijin al Americii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO