Politică externă

Iranul pretinde ca Europa sa-i furnizeze tehnologie nucleara militara

12.08.2004, 00:00 16

Iranul a surprins cancelariile occidentale printr-o cerere "obrazinca". Intr-o scrisoare adresata mai multor tari europene - intre care Franta, Germania si Marea Britanie - Iranul a cerut sa i se furnizeze tehnologii nucleare avansate, care sa poata fi folosite inclusiv in scop militar,  si arme neconventionale pentru a se putea apara in cazul unui atac israelian. Aceasta cerere inedita (inedita pentru ca nimeni nu-si poate inchipui, nici macar iranienii, ca ea va fi si opnorata) a fost formulata de o delegate iraniana prezenta la Paris in cadru unei reuniuni de urgenta care avea drept scop tocmai stoparea programul nuclear iranian.
Iranul se afla in conflict cu Statele Unite si Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA)si risca izolarea totala pentru ca refuza sa puna capat programului prin care incearca obtina arma atomica. Secretarul de stat american, Colin Powell, a spus la inceputul saptamanii ca dosarul iranian va ajunge in toamna pe masa Consiliului de Securitate al ONU si este posibil ca o rezolutie a acestui for sa oblige Teheranul sa renunte la programul nuclear. Altminteri, risca o izolare totala.
Se stia de multa vreme ca Iranul incearca sa obtina arma nucleara. Nu exista insa informatii exacte despre stadiul programului. Se pare ca el este destul de avasat, iar Statele Unite au spus ca vor incerca, prin orice mijloace, (nu este exclus un atac aerian asupra instalatiilor iraniene) "sa intarzie sau sa zadarniceasca" obtinerea armei nucleare de catre Iran. Suspiciunile privind incercarile Teheranului de a obtine arma nucleara - oficial, autoritatile iraniene neaga acest lucru - au fost intarite dupa arestarea unui cercetator pakistanez, Abdul Qadeer Khan, care conducea o retea de trafic cu materiale nucleare. Perchezitiile la domiciliu sau au demonstrat ca el a furnizat clandestin Iranului informatii si materiale nucleare. Recent, o echipa a AIEA a depistat, in Iran, urme de uraniu imbogatit, stabilind ca acestea provin de la echipamentele furnizate de reteaua lui Khan. Au fost descoperite monstre de uraniu imbogatit cu 54%, iar comunitatea internationala a acuzat Iranul ca si-a incalcat obligatiile asumate in fata AIEA. Declaratiile oficialilor de la Teheran sunt ambigue in aceasta privinta. Pe de o parte, ele spun ca dezvolta tehnologie nucleara in scopuri civile (coopereaza cu Rusia in aceasta privinta) sustinand, totodata, ca au tot dreptul sa detina arma nucleara pentru a se apara. Ministrul iranian de externe, Khamal Kharzai, a declarat saptamana trecuta ca tara sa are tot dreptul sa produca uraniu imbogatit, pentru ca, spunea el, "nu le putem permite inamicilor nostri sa ne incalce drepturile legitime garantate de conventiile internationale". Era vizat de aceasta declaratie, Israelul. Statul evreu nu si-a ascuns niciodata iritatea fata de programul nuclear iranian. Recent serviciile secrete israeliene au dezvaluit ca Iranul a modificat un tip de racheta de croaziera care este capabila acum sa atinga Israelul. S-a apreciat ca ar mai fi nevoie de trei ani pentru ca Iranul sa dezvolte o tehnologie astfel ca aceste rachete sa fie dotate cu focoase nucleare. Este putin probabil ca Israelul va sta cu mainile in san, de altfel a si anuntat ca va ataca instalatiile nucleare iraniene in momentul in care va sti cu precizie stadiul in care se afla programul nuclear al autoritatilor de la Teheran.
Asa stand lucrurile, nu este de mirare surprinderea cu care tarile europene au primit cererea iranienilor. Mai mult, acestia vor, pe langa tehnologie nucleara, si garantii de securitate in cazul unui atac israelian. Este pentru prima data cand Iranul isi exprima public intentia de a detine tehnologie nucleara militara. Cancelariile occidentale discuta in aceste zile ce raspuns sa dea Iranului. Este posibil ca raspunsul la aceasta "obraznicie" a iranieilor sa fie o inasprire a tonului, o strategie mai agresiva fata de regimul islamist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO