Politică externă

Iranul, in spatele atacului impotriva Israelului

14.07.2005, 19:40 12

Secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, afirma ca Iranul s-ar putea afla in spatele atentatului sinucigas comis in noaptea de marti spre miercuri in Israel, intr-un centru comercial din Netanya, care s-a soldat cu trei morti si circa 40 de raniti.

Acesta este primul atac antiisraelian dupa luni de acalmie si dupa ce Israelul si-a luat angajamentul de a se retrage din Fasia Gaza.

"Nu vreau sa sugerez ca as sti ceva in legatura cu atentatul, dar, in mod clar, unul dintre obiectivele declarate ale Iranului este de a face rau Israelului", a explicat Rumsfeld, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa o intrevedere cu omologul sau italian, Antonio Martino.

Guvernul israelian a anuntat ca va lua "masuri impotriva teroristilor islamisti" care au revendicat atentatul comis la Netanya, soldat, potrivit unui nou bilant, cu moartea a trei israelience: "Acest atentat barbar este rezultatul politicii Autoritatii Palestiniene, care refuza sa faca ordine. Toti cei care au refuzat sa respecte armistitiul au profitat de el pentru a se organiza".

Israelul a restituit palestinienilor, in ultimele luni, controlul oraselor Ierihon si Tulkarem. Ieri insa, armata a atacat orasul Tulkarem, ca represalii, si a ucis un politist.

Atentatul antiisraelian a fost revendicat de organizatia terorista Jihadul Islamic.

Autorul atentatului a incercat sa intre in centrul comercial Hasharon din Netanya, dar a fost impiedicat de trecatori si a detonat explozibilii pe care ii avea asupra sa in exteriorul cladirii.

Liderii gruparii teroriste au afirmat ca atentatul a fost comis de un tanar in varsta de 18 ani, Ahmad Sami Abu Khalil, originar dintr-un sat situat in apropiere de Tulkarem.

Liderul Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, a condamnat atentatul sinucigas, calificandu-l drept "un act terorist" care a urmarit sabotarea retragerii israeliene din Fasia Gaza. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO