Politică externă

Iranienii contesta in strada realegerea lui Ahmadinejad in functia de presedinte

14.06.2009, 18:04 15

Mii de persoane au iesit la sfarsitul saptamanii trecute pe strazile din Teheran pentru a protesta fata de victoria obtinuta la alegerile prezidentiale de actualul lider iranian, ultraconservatorul Mahmoud Ahmadinejad.

Protestatarii, in mare parte sustinatori ai conservatorului moderat Mir Hossein Moussavi, principalul adversar al lui Admadinejad la alegeri, au condamnat victoria acestuia din urma pe care au calificat-o drept "o sarada periculoasa". Manifestantii au scandat "Moarte dictatorului!" si au aruncat cu pietre spre politie, care a fost nevoita sa intervina. Moussavi, fost premier al Iranului intre anii 1981-1989, a fost considerat favorit la alegeri, fiind foarte popular in randul timerilor. In urma protestelor, aproape 100 de reformatori iranieni, partizani ai lui Mir Hossein Moussavi, au fost arestati, fiind acuzati ca au organizat manifestatiile.
Potrivit rezultatelor partiale, Ahmadinejad a castigat alegerile cu 62,6% din voturi, in timp ce Mousavi a fost votat numai de 33,8% dintre alegatori. Participarea la vot s-a ridicat la 85%, fiind cea mai mare din ultimii 12 ani.
In cadrul primei sale conferinte de la realegerea sa in functie, Ahmadinejad a declarat ieri ca dosarul nuclear iranian (care a tensionat relatiile Teheranului cu Occidentul) apartine "trecutului". SUA si UE s-au declarat ingrijorate in legatura cu situatia din Iran si au anuntat ca vor urmari cu atentie situatia.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO