Politică externă

Irakul isi deschide piata companiilor petroliere straine

02.07.2008, 19:29 17

Irakul a anuntat la inceputul saptamanii ca va permite accesul companiilor petroliere straine pe piata interna, masura ce ar ajuta la cresterea productiei de petrol, lucru esential in contextul actualei crize globale in care pretul petrolului a atins 140 de dolari pe baril.
Oficialii irakieni au pus la dispozitie sase campuri petroliere - Rumalia, Kirkuk, Zubair, West Qurna Phase 1, Bai Hassan - si alte trei zone din regiunea Maysan, respectiv Bazargan, Abu Gharab si Fakka, pentru care sunt gata sa incheie contracte pe termen lung cu companiile straine. Pentru acestea au fost selectate sa liciteze 41 de companii. Castigatorii contractelor pe termen lung vor fi anuntati la sfarsitul anului 2008 sau inceputul anului 2009, a informat Ministerul Petrolului irakian.
De asemenea, doua campuri gazeifere, Aakkas si Mansuriyah, au fost de asemenea deschise investitiilor.
Decizia de a deschide piata este importanta pentru cresterea productiei de petrol, iar banii obtinuti vor putea fi folositi pentru reconstructia infra-structurii tarii care a fost afectata de razboi.
Irakul are rezerve recunoscute de 115 miliarde de barili, fiind pe locul trei la acest capitol dupa Arabia Saudita si Iran, iar primul-ministru Barham Salih a anuntat in aprilie ca acestea s-ar putea situa la 350 de miliarde de barili.
Productia de petrol este in prezent de 2,5 milioane de barili pe zi, iar oficialii irakieni au declarat ca vor sa o mareasca la 2,9 milioane pana la sfarsitul lui 2009.
Prin acordarea de contracte firmelor straine, Irakul "incalca" o politica a zonei, intalnita in Arabia Saudita, Kuweit sau Emiratele Arabe Unite, unde firmele de stat controleaza drastic investitiile straine in sectorul petrolier.
Ministrul petrolului, Hussain al-Shahristani, a declarat ca firmele straine care doresc sa obtina un contract petrolier trebuie sa-si deschida un sediu la Bagdad. De altfel, in Irak sunt foarte putine companii straine din cauza controlului mare din partea statului.
Institutia a anuntat saptamana trecuta ca a incheiat negocierile pentru sase contracte pe termen scurt, in valoare de 500 de milioane de dolari fiecare, menite sa majoreze productia de petrol a Irakului, de 2,5 milioane de barili pe zi, cu un total de 500.000 de barili pe zi. Acordurile urmeaza sa fie semnate in cursul lunii.
Intelegerile au fost negociate cu Royal Dutch Shell, Shell in parteneriat cu BHP Billiton, BP, Exxon Mobil, Chevron in parteneriat cu Total si consortiul Anadarko - Vitol - Dome. Companiile petroliere implicate in negocierea contractelor pe termen scurt beneficiaza de o pozitionare mai avantajoasa la licitatia contractelor pe termen lung.
In privinta angajamentelor cu durata scurta, Shell a negociat pentru campul Kiarkuk din nord si a purtat discutii pentru zona Maysan, BP tinteste campul Rumalia din sud, Exxon vrea sa investeasca in campul Zubair din Basra, iar Chevron si Total doresc sa dezvolte in comun West Qurna din Basra.
Julian Lee, analist in domeniul energetic la Centrul pentru Studii Energetice Globale din Londra, este de parere ce Irakul seamana cu Rusia de la inceputul anilor '90.
"Indiferent de cat de riscant este, ca o companie individuala, nu iti permiti sa fii singurul jucator international care sa nu fii interesat", a declarat acesta.
Masura aprobata de Guvernul irakian poate fi perceputa ca un semn bun pentru criza petroliera de la nivel global, in conditiile in care pretul petrolului a depasit ieri 141 de dolari pe baril. De asemenea, expertii au declarat ca se asteapta ca pretul petrolului sa atinga 170 de dolari in aceasta vara.
Mai multi lideri ai lumii au incercat sa convinga statele membre ale OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol, formata din Iran, Venezuela, Irak, Kuweit, Arabia Saudita, Algeria, Indonezia, Libia, Nigeria, Qatar, Angola si Emiratele Arabe Unite) sa creasca productia de titei.
Presedintele american George W. Bush a purtat discutii in acest sens cu reprezentantii Arabiei Saudite in cadrul ultimului sau turneu in calitate de presedinte in Orientul Mijlociu din luna mai.
Arabia Saudita a hotarat insa sa majoreze productia de petrol luna trecuta in urma unei intalniri a celor mai mari state producatoare si consumatoare de petrol la Jeddah. Astfel, productia de petrol a fost marita de la 9,45 la peste 9,7 milioane de barili, in incercarea de a stopa cresterea rapida a pretului titeiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO