Politică externă

Irakienii, gata sa predea orasul natal al lui Saddam

14.04.2003, 00:00 15

Atentia trupelor aliate din Irak era, ieri, indreptat asupra orasului Tikrit, fieful lui Saddam Hussein, ultimul mare oras ramas in mainile irakienilor. In acelasi timp, aliatii incercau sa restabileasca ordinea in marile orase, dupa mai multe zile de haos, jafuri si reglari de conturi.
Locuitorii Tikritului, orasul de bastina a lui Saddam Hussein situat la 180 de kilometri nord de Bagdad s-au aratat, ieri, dispusi sa predea fara lupta orasul, cu conditia ca el sa fie ocupat de trupele americane si nu de combatantii kurzi sau opozitia siita. Comandantii militari americani cred ca desi multi dintre  fidelii lui Saddam au fost ucisi in lupte, in Tikrit s-a refugiat o parte a Garzii Republicane dar si fosti conducatori irakieni. Liderii principalelor 15 triburi din oras au cerut, ieri, fortelor americane sa inceteze bombardamentele pentru a putea negocia capitularea, a anuntat Yussef Abdel Aziz al Nassari, unul dintre liderii locali, citat de CNN. Ei au cerut 48 de ore pentru a negocia cu Fedayinii lui Saddam - grupari paramilitare loiale fostului lider - capitularea acestora dupa incetarea raidurilor americane.
Trupele aliate incercau, ieri, sa restabileasca ordinea in marile orase irakiene cuprinse de anarhie si jafuri care nu au ocolit nimic - scoli, ministere, muzee sau magazine cazand, fara discernamant, prada furiei irakienilor. Ieri, pe strazile Bagdadului s-au auzit primele sloganuri antiamericane de la caderea orasului, saptamana trecuta.  Exasperati de haosul instaurat dupa intrarea trupelor americane cateva zeci de irakieni s-au adunat in centrul capitalei acuzand SUA ca nu fac nimic pentru a reinstala ordinea.  In mai multe cartiere din Bagdad, locuitorii si comerciantii si-au creat militii inarmate pentru a se proteza de jefuitori.
Soarta liderului de la Bagdad continua sa ramana necunoscuta. Potrivit presei de peste ocean, serviciile de informatii americane au interceptat mai multe comunicatii intre fostii conducatori ai Irakului care ar sugera ca fostul lider de la Bagdad ar fi fost ucis intr-un raid aerian, saptamana trecuta. Generalul Tommy Franks, seful Comandamentului Central american (CENTCOM), a declarat, ieri, pentru  CNN, ca SUA detin esantioane de ADN apartinandu-i lui Saddam Hussein. "Saddam este fie mort, fie se misca foarte mult. (...) Pur si simplu va fi considerat viu pana cand voi putea confirma ca este mort", a spus Franks, refuzand sa apuna de unde au SUA monstrele de ADN.  Fortele coalitiei l-au capturat, ieri, pe fratele vitreg al lui Saddam Hussein, Watban, in momentul in care incerca sa treaca granita in Siria, a anuntat televiziunea kurda.
In vreme ce trupele aliate isi consolideara pozitiile in Irak, presedintele rus Vladimir Putin, omologul sau francez Jacques Chirac si cancelarul german Gerhard Schroeder s-au intalnit, la sfarsitul saptamaniii trecute , la Sank-Petersburg, unde au reiterat refuzul lor fata gestionarea Irakului de americani. Cei trei lideri europeni au revendicat pentru Natiunile Unite un rol preponderent in reconstructia tarii. Intalnirea nu s-a finalizat prin adoptarea unui document comun iar analistii cred ca este prea putin probabil ca Statele Unite sa se lase impresionate. Atitudinea lui Jacques Chirac a fost, la sfarsitul saptamanii trecute, criticata chiar in partidul sau. Mai multi lideri ai Unitatii pentru Majoritatea Prezidentiala au apreciat ca opozitia indarjita a presedintelui fata de razboi a izolat Franta pe plan international.

Bancherul lui Saddam
Fostul bancher Elio Borradori, in varsta de 75 de ani, cu domiciliul la Lugano, la frontiera dintre Elvetia si Italia, a administrat, timp de zece ani, importante sume de bani deturnate de presedintele irakian, Saddam Hussein, a anuntat Sunday Times, in editia sa de ieri. Averea personala a lui Saddam este estimata a fi intre 2 si 20 de miliarde de dolari.
"Timp de zece ani, Elio Borradori, membru al consiliilor de administratie ale mai multor companii din paradisurile fiscale din Liechtenstein si Lugano, a administrat A¤comisioaneAY uriase si alte A¤taxe de consultantaAY provenite din contracte de armament si proiecte de dezvoltare ale dictatorului irakian", afirma  Sunday Times care afirma ca a descoperit peste 1.000 de documente, dintre care unele confirma rolul jucat de Borradori. Principala firma prin care tranzitau banii era Mediterranean Enterprises Development, cu sediul la Lugano, care controla numeroase alte companii, cu sedii in Liechtenstein si Panama. Alte trei companii - Dumyanta, Radistal si Technoservice International - au administrat cel putin 300 de milioane de lire (480 de milioane de euro), reprezentand comisioane obtinute in anii '80. Alte contracte dateaza din anii '90, Sunday Times citand un document al Radistal, confiscat de politia italiana si datand din 3 martie 1994.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO