Politică externă

Investigatii in SUA privind salvarea bancilor

12.03.2009, 19:17 16

Oficialii guvernamentali americani investigheaza modul in care banii din pachetul de 700 de miliarde de dolari, destinat salvarii bancilor si promulgat de fosta administratie a lui George W. Bush, au fost distribuiti, a anuntat Neil Barofsky, inspectorul care analizeaza buna folosire a planului, potrivit cotidianului USA Today. Pincipala temere este ca nu cumva sa fi existat presiuni politice din partea grupurilor de lobby in impartirea banilor.

Barofsky a declarat ca va incerca sa afle "ce impact au avut lobbystii sau alte grupuri" asupra modului in care Trezoreria a cheltuit pana acum suma de bani. El a mai spus ca incearca sa identifice si sa previna orice frauda sau cheltuire excesiva a sumei de bani din planul de 700 de miliarde de dolari, numit Troubled Asset Relief Program (TARP) si destinat cumpararii de catre stat a activelor toxice ale bancilor aflate in dificultate.
"Daca vei incerca sa furi din acest program, te vom gasi. Te vom investiga. Te vom inchide", a fost mesajul lui Barofsky in fata unei comisii a Camerei Reprezentantilor. Comisia l-a criticat pe inspector ca nu cere si nu publica mai multe informatii despre cum sunt cheltuiti banii, "o obligatie morala fata de americani", din banii carora a fost conceput pachetul TARP.
"Problema cu TARP este de la inceput ca pune guvernul in pozitia de a alege castigatorii si invingatorii. Cu siguranta, posibilitatea unei influente externe, in principal a lobby-stilor, e mereu prezenta. Suntem in Washington D.C., nu la Disneyland", a declarat Dennis Kucinich, membru democrat la Camerei Reprezentantilor.
Aproape 500 de banci au primit pana in prezent ajutor din acest plan, creat cu banii contribuabililor, printre care si AIG, dar si marii producatori de masini General Motors sau Cherysler.
Neel Kashkari, coordonatorul din prezent al planului, sustine ca nu au existat influente externe in distribuirea sumei de 325 de miliarde de dolari din plan, cat s-a cheltuit pana in prezent.
Kashkari a declarat ca deciziile privind impartirea banilor au fost luate "numai pe baza economiei, nu si a politicii."
Dupa ce si-a inceput mandatul, noul secretar al Trezoreriei Timothy Geithener a anuntat restrictii pentru activitatile grupurilor de lobby, care nu vor mai putea contacta departamentul in legatura cu cheltuirea planurilor de salvare.
De altfel, politica "anti-lobby-sti" este una intens promovata de noul presedinte american Barack Obama. Cu putin timp inainte de a-si incepe mandatul (pe 20 ianuarie), Obama a impus o serie de restrictii importante pentru lobby-sti care vor sa intre in administratia sa.
Pe de alta parte, USA Today mai scrie ca motivul pentru care Europa intampina dificultati in contextul recesiunii este ca, dupa un deceniu de la introducerea monedei unice, UE detine o banca centrala, dar nu si o institutie unica pentru politica financiara. In timp ce SUA au un secretar al Trezoreriei, UE are 27 de ministri de finante.
O criza economica despre care europenii considerau ca are origini si consecinte fundamental americane pune la incercare rezistenta Europei, comenteaza publicatia citata. In timp ce marile state europene, precum Germania, au facut fata pana in prezent crizei pompand importante sume de bani in economie, altele (din Est) se tem ca vor fi lasate pe afara.
"Europa nu are capacitatea institutionala de a gestiona aceasta situatie", a declarat Marc Chandler, vicepresedinte pentru strategii monetare din cadrul companiei Brown Bros. Harriman.
Consecintele uniunii incomplete a Europei ar putea avea, in cele din urma, repercusiuni asupra bancilor si companiilor americane. Fostul oficial din cadrul Fondului Monetar International Simon Johnson considera ca problemele financiare ale Europei sunt "un pericol pentru principalele banci din SUA".
Din cauza legaturilor intre principalele banci globale, pierderile importante inregistrate de institutiile europene, care au imprumutat tarile din estul Europei, ar putea afecta sistemul american deja slabit, a precizat Johnson.
 
Economistii ii dau nota mica lui Obama la economie
Politica economica a presedintelui american Barack Obama si a secretarului Trezoreriei Timothy Geithner este aspru contestata de economisti, arata un studiu publicat de Wall Steet Journal. In total, 49 de economisti nu sunt multumiti de politica economica a administratiei lui Obama, potrivit publicatiei. In contrast cu opinia oamenilor de stiinta se afla cea a americanilor, care sunt in proportie de aproape 80% de acord cu actiunile presedintelui. In medie, economistii au cotat actiunile liderului de la Casa Alba cu cu 59 din 100, iar cele ale lui Timothy Geithner cu 51 din 100. Potrivit cotidianului, principala critica ce rezulta din acest studiu vizeaza planul administratiei in privinta sectorului bancar, sau mai degraba absenta unor detalii precise in acest plan.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO