Politică externă

Instabilitatea Ucrainei devine o ingrijorare europeana

13.01.2006, 22:39 22

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenco a cerut ieri Parlamentului de la Kiev sa revina asupra deciziei de demitere a Cabinetului Ehanurov, in vreme ce UE s-a aratat ingrijorata de instabilitatea politica din Ucraina. El a spus in cadrul unei sedinte de guvern ca a semnat un apel catre Parlament prin care ii solicita sa "anuleze decizia neconstitutionala de a demite Executivul".

De asemenea, Iuscenco a anuntat ca acordul de cooperare cu opozitia incheiat in septembrie 2005 in momentul demiterii cabinetului Iuliei Timoscenco nu mai este valabil. Iuscenco l-a acuzat pe liderul opozitiei pro-ruse, Victor Ianukovici, ca prin decizia de a participa la demiterea cabinetului Ehanurov "a tradat interesele politice si morale ale tarii". Acordul intre factiunea pro-Iuscenco si opozitia filo-rusa stipula necesitatea unor ample reforme constitutionale si organizarea de alegeri legislative corecte in cursul lunii martie. Rada ucraineana a acordat marti un vot de neincredere guvernului Ehanurov, din cauza acordului pe care acesta l-a semnat cu Rusia privitor la majorarea pretului gazelor naturale.

Reprezentantii partidelor aflate la guvernare au contestat constitutiona-litatea deciziei Parlamentului, iar Ministerul Justitiei a dat publicitatii o rezolutie in care a calificat aceasta actiune a Parlamentului drept ilegala. Secretarul de stat ucrainean Oleg Ribaciuc a declarat ca daca Rada nu va reveni asupra deciziei sale, atunci pre-sedintele Iuscenco va actiona pentru a garanta respectarea Constitutiei, dar nu a indicat ce anume intentioneaza sa intreprinda Iuscenco.

Situatia politica de la Kiev este cu atat mai confuza cu cat singura institutie abilitata sa se pronunte asupra constitutionalitatii deciziei Parlamentului, Curtea Suprema de Justitie, nu o poate face deoarece nu este in formatie completa, o parte a judecatorilor instantei supreme fiind inlaturati de catre Parlament, fara insa sa fie facute noi numiri in locul acestora.

Evolutia politica din Ucraina este monitorizata foarte atent la Bruxelles si Washington. Inaltul reprezentant al UE pentru politica externa, Javier Solana,

s-a declarat ingrijorat de problema ucraineana deoarece "situatia politica din aceasta tara este complexa, iar votul Parlamentului ar putea afecta negocierile dintre Ucraina si Rusia in problema gazelor naturale."

Mediul de afaceri a reactionat deja la aceasta instabilitate politica din Ucraina.

Agentia internationala de rating Fitch a revizuit in sens negativ ratingul de tara de la pozitiv la stabil.

"Formarea unui nou guvern ar putea sa treneze, iar rezultatul ar putea fi in cele din urma nasterea unei coalitii de guvernare foarte instabile, incapabila sa intreprinda reformele structurale de care tara are nevoie", se arata in comunicatul Fitch.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO