Politică externă

Inspectorii ONU, dupa patru ani, din nou la Bagdad

20.11.2002, 00:00 17

Seful misiunii ONU, Hans Blix, care conduce prima inspectie a organizatiei in Irak dupa patru ani, s-a aratat destul de ferm, luni, in momentul sosirii la Bagdad, dar dupa o prima intalnire cu oficiali irakieni a vorbit despre unele "progrese", relateaza AFP.
"Situatie este tensionata, in prezent, insa avem o noua sansa (...). Suntem aici pentru a efectua o inspectie credibila, o inspectie care sa serveasca intereselor Irakului si ale lumii intregi", a declarat Blix, pe aeroportul international din Bagdad. Blix este insotit de directorul Agentiei Internationale a Energiei Atomice (AIEA), Mohammad El Baradei.
In urma primei sale intalniri cu oficiali irakieni, Blix a declarat ca a A‚"inceput discutiile in legatura cu modalitatile de reluare a inspectiilor" si a precizat ca s-au inregistrat "progrese". 
Potrivit lui Blix, membrii echipei sale urma sa faca ieri o a doua vizita in cartierul general al ONU la Bagdad inaintea reluarii discutiilor, care vor avea loc in cursul aceleiasi zile. Dar, Blix nu era sigur ca se va putea intalni si cu presedintele Irakului Saddam Hussein.
Blix si Baradei, sositi la Bagdad dupa acceptarea, de catre Irak, a Rezolutiei 1.441, trebuie sa pregatesca sosirea inspectorilor pentru dezarmare, care isi vor incepe activitatea la 27 noiembrie. Cei doi au apreciat, in cadrul unor declaratii publicate luni, ca procesul de dezarmare ar putea dura intre sase luni si un an, in cazul in care inspectorii nu vor constata o nerespectare din partea Irakului a angajamentelor sale.
Blix si Baradei s-au intalnit la sediul Ministerului irakian de Externe cu o echipa formata din generalul Amer al-Saadi, consilierul presedintelui Saddam Hussein, si generalul Hossam Amin, seful Organismului National de Control, echivalentul irakian al Comisiei de Verificare si Inspectii a ONU (UNMOVIC).
Generalul Saadi, specialist in armament, a negociat, in octombrie, la Viena, cu Blix si El Baradei, revenirea inspectorilor in Irak. De atunci, Consiliul de Securitate al ONU a votat Rezolutia 1.441, inasprind regimul inspectiilor armamentului irakian.
Pentru moment, nu s-a facut nici o precizare in legatura cu intalnirile pe care Blix si El Baradei le-ar fi putut avea cu alti oficiali irakieni. "Suntem aici pentru a realiza o inspectie credibila, o inspectie care sa serveasca intereselor Irakului si ale lumii intregi", a declarat Blix, la coborarea din avion.
"Suntem aici pentru a desfasura niste lucrari si o vom face intr-o maniera profesionala si competenta", a declarat el, subliniind ca "succesul misiunii depinde de cooperarea Irakului si de transparenta totala a acestuia".
In baza Rezolutiei 1.441, votata pe 8 noiembrie de membrii Consiliul de Securitate, Irakul trebuie sa predea, pana pe 8 decembrie, lista completa a instalatiilor banuite ca ar servi la depozitarea sau fabricarea armelor interzise.
Potrivit secretarului general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, "Consiliul de Securitate al ONU a cerut, in unanimitate, Bagdadului, sa permita inspectorilor, cu promptitudine, liberul acces si sa respecte toate rezolutiile Consiliului de Securitate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO