Politică externă

Inspectorii nu au gasit nici o dovada ca Bagdadul ar fi mintit

08.01.2003, 00:00 11

Mohamed El Baradei, seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, organizatie care coordoneaza inspectiile privind presupusele arme nucleare irakiene, a declarat ieri ca nu exista nici o dovada ca Saddam Hussein ar avea vreun program de inarmare atomica. "Inspectorii nu au gasit nici o dovada ca Irakul ar fi mintit in declaratia privind armamentul", a declarat El Baradei, citat de CNN. Oficialul a precizat insa ca inspectorii mai au nevoie de timp. "Este prea devreme pentru a trage concluzii. (...) Cred ca mai avem nevoie de cateva luni", a adaugat El Baradi, citat de postul de televiziune american ABC.

Razboiul poate incepe in februarie
Comentand declaratiile lui Saddam Hussein, care i-a acuzat pe inspectorii ONU de spionaj, presedintele american George W. Bush a spus ca "atitudinea Irakului este descurajatoare pentru toti cei care doresc o rezolvare a crizei intr-o maniera pasnica". El a reamintit ca Irakul are "obligatia de a se dezarma".
Viteza cu care Pentagonul desfasoara trupe in zona Golfului ii va permite lui Bush sa ordone invadarea Irakului in februarie, avertiza ieri cotidianul american Washington Times, citand analisti militari si oficiali din administratie. In prezent, circa 60.000 de soldati din diferite sectoare ale armatei americane se afla in Turcia si in zona Golfului Persic. In urmatoarele saptamani, numarul fortelor stationate in regiune ar putea depasi 100.000, deoarece secretarul american al Apararii urmeaza sa semneze noi ordine de deplasare de trupe.
Surse militare sustin ca razboiul ar putea incepe chiar pe 27 ianuarie, cand seful inspectorilor ONU, Hans Blix, va prezenta Consiliului de Securitate un raport privind Irakul, specificand daca Bagdadul se conformeaza Rezolutiei 1.441 a Natiunilor Unite (legata de dezarmare).
Potrivit Comandamentului central american, avioane americane si britanice au bombardat luni doua radare mobile pozitionate in apropiere de localitatea Al Amarak, sudul Irakului. Atacul a fost cel de-al patrulea de la inceputul acestui an.

Pentagonul continua mobilizarile
Doua brigazi ale Diviziei III de Infanterie a armatei americane, cu baza in Georgia, au fost imbarcate, urmand sa ajunga in Golf. Alte transportoare de lupta ale Marinei SUA, sustinute de unitati expeditionare, se afla deja in regiune, in timp ce doua portavioane sunt pregatite de actiune, iar soldatii Marinei stationati in California se indreapta spre zona respectiva.
Surse miltiare au precizat de asemenea ca Diviziile I Cavalerie si IV Infanterie ar putea contribui cu trupe la un razboi in Golf, la fel ca Divizia a III-a de Infanterie, care va trimite 11.000 de oameni si Corpul V de armata din Europa, care va furniza personal tehnic si specialisti in logistica. De asemenea, este posibil ca la razboi sa participe cele doua divizii europene ale armatei, Divizia 1 Blindate si 1 Infanterie.

Armata britanica si-a accelerat pregatirile
Marea Britanie isi intensifica pregatirile pentru o interventie in Irak, scria ieri presa insulara, relevand faptul ca Ministerul Apararii a transmis luni unitatilor speciale  ordinul de a incepe mobilizarea si a anuntat rezervistii ca urmeaza sa fie chemati la arme.
Guvernul britanic va anunta mobilizarea in cursul unei reuniuni a Camerei Comunelor, cand va confirma si plecarea spre Golf, a unei forte navale conduse de portavionul Ark Royal, afirma ieri cotidianul The Telegraph. BBC sustinea ieri in editia electronica ca Geoff Hoon, ministrul Apararii, va anunta in curand plecarea spre Golf a navei de lupta HMS Ocean, care transporta infanteristi marini, precum si mobilizarea 7.000 de rezervisti. La randul sau, cotidianul The Guardian scria ieri ca brigazile de blindate britanice din nordul Germaniei au inceput sa pregateasca tancurile si alte vehicule pentru lupta in desert.

Turcia va trimite 20.000 de soldati la granita cu Irakul
Armata turca va trimite circa 20.000 de soldati, sprijiniti de vehicule blindate, in nordul Irakului, pentru a asigura securitatea frontierei in cazul in care Statele Unite vor lansa peratiunea militara impotriva regimului de la Bagdad, informa ieri presa turca.
Ankara presupune ca gruparile kurde ar putea incerca sa profite de interventia americana pentru a prelua controlul localitatilor Mossoul si Kirkouk, bogate in zacaminte petroliere si controlate de Bagdad. De asemenea, Turcia se asteapta la un val de refugiati in cazul declansarii campaniei militare.

Israelul a cerut ajutor financiar pentru razboi
Oficiali americani si israelieni s-au intalnit la Washington unde vor examina oportunitatea acordarii unui ajutor special american, evaluat la 12 miliarde de dolari, pentru ca Israelul sa faca fata unui razboi impotriva Irakului si unei situatii economice dificile. Responsabili ai Casei Albe, ai Departamentului de Stat, ai Apararii, Trezoreriei si ai Biroului de buget participa la aceste intalniri, prevazute a se desfasura pe parcursul mai multor zile, a declarat purtatorul de cuvant Richard Boucher. "Incercam sa facem intotdeauna tot ceea ce putem pentru a ne ajuta prietenul si aliatul", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO