Politică externă

Infrant in Westphalia, Schroeder risca si anunta alegeri anticipate

24.05.2005, 20:20 11

Conducerea Partidului Social Democrat (SPD) din Germania la guvernare s-a reunit ieri la Berlin pentru a stabili data alegerilor anticipate, dupa ce formatiunea a pierdut alegerile din landul Rhenania de Nord-Westphalia.

"Rezultatul amar obtinut de partidul meu pune in pericol baza politica pentru continuarea sarcinilor pe care ni le-am asumat si de aceea trebuie sa declansam alegerile anticipate", a declarat, duminica seara, dupa aflarea rezultatelor, cancelarul german Gerhard Schroeder.

La alegerile din landul Rhenania de Nord-Wetsphalia, in care se regaseste peste o cincime din electoratul german, SPD a obtinut 37,1% din voturi, iar Verzii, partenerii lor din Bundestag, au luat doar 6,2%. Uniunea Crestin Democrata, condusa de Angela Merkel, a castigat scrutinul de duminica, obtinand 44,8% dintre sufragii.

Pentru SPD este cel mai nefavorabil rezultat din ultimii 51 de ani, a declarat presedintele partidului Franz Muntefering. La randul sau, Gerhard Schroeder a propus declansarea scrutinului inainte de termen in Bundestag, camera inferioara a parlamentului german, nevrand sa se confrunte cu un esec la alegerile programate pentru 2006.

"Pentru continuarea reformelor spre statul providenta, consider ca este nevoie de sustinerea majoritatii germanilor. Cred ca este de datoria si de responsabilitatea mea ca, in toamna acestui an, sa declansez noi alegeri pentru Bundestag", a afirmat Schroeder.

Anuntul cancelarului german a fost primit cu surprindere de membrii simpli ai partidului. "Alegerile anticipate inseamna sinucidere politica", a declarat un reprezentant al SPD aflat la sediul central al partidului din Berlin. "Sunt extrem de nervos", a adaugat el, citat de BBCNews. "Va fi dezastru complet", a prezis un social-democrat.

Analistii isi exprima si ei nedumerirea cu privire la decizia cancelarului de a cauta solutii pentru anticipate, in conditiile in care nu se poate prevedea cine dintre socialisti si crestin-democrati ar putea castiga in toamna. "In alegerile regionale, electoratul voteaza adesea pentru a-i pedepsi pe guvernanti. Electoratul ar putea sa aiba mai multa grija atunci cand va veni vorba despre alegerile "adevarate" pentru Bundestag. In asta spera poate Guvernul. Concluzia ca SPD va pierde alegerile in toamna nu este inca definitiva", a comentat pentru BBCNews analistul politic Lutz Erbring.

Opozitia germana a intampinat cu entuziasm rezultatul votului din Renania de Nord-Westphalia. "Este un rezultat senzational pentru CDU. Fiecare zi fara un guvern rosu-verde va fi o zi buna pentru Germania", a declarat Angela Merkel. Ea se pregateste sa devina prima femeie cancelar din istoria statului german. Dupa anuntul lui Schroeder, conservatorii germani vor sa transeze in aceasta saptamana chestiunea desemnarii cancelarului. Ei au de ales intre Angela Merkel de la CDU si Edmund Stoiber, din partea partidului bavarez CSU (Uniunea Social-Crestina).

Intre timp, Guvernul si presedintele Germaniei Horst Kohler trebuie sa se puna de acord asupra procedurii pentru declansarea alegerilor anticipate. Potrivit Constitutiei germane, scrutinul inainte de termen poate avea loc daca Bundestagul acorda cancelarului un vot de neincredere. Presedintele dizolva apoi aceasta camera a parlamentului si declanseaza alegerile anticipate. doina.naghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO