Politică externă

In Republica Moldova, "revolutia portocalie" pare inca un vis indepartat

21.02.2005, 00:00 18



Peste doua saptamani, in Republica Moldova vor avea loc alegeri legislative, in care, potrivit ultimilor sondaje de opinie, comunistii, la putere, sunt favoriti.



Opozitia din Republica Moldova spera ca tara va urma tendintele inregistrate in zona, in Georgia si Ucraina, dar daca sondajele sunt corecte, "revolutia portocalie" va intarzia in Republica Moldova.



Din capitalele occidentale razbat ingrijorari fata de corectitudinea scrutinului. SUA, la fel si UE, au cerut autoritatilor de la Chisinau sa organizeze un scrutin corect. Exista te-merea, exprimata mai ales la Washington, ca vor exista incercari de manipulare a votului. Richard Boucher, purtator de cuvant al Departa-mentului de Stat si-a exprimat ingrijorarea fata de hartuirea opozitiei de catre politie, intimidarea societatii civile precum si fata de folosirea fondurilor publice de catre partidul la putere (comunist) in scopuri electorale.



In prag de alegeri, relatiile Moldovei cu Rusia s-au tensionat si ele. Comunistii, la putere, traditional favorabili apropierii de Moscova si-au schimbat in ultimele luni declaratiile publice, vorbesc mai mult de apropierea de Uniunea Europeana si de strangerea legaturilor cu Romania. Duma de Stat a adoptat saptamana trecuta o declaratie prin care ameninta Republica Moldova cu sanctiuni economice. Oficial, deputatii rusi au acuzat Moldova ca destabilizeaza regiunea prin instituirea unei blocade impotriva autoproclamatei republici a Transnistriei.



De cealalta parte, presedintele comunist, Vladimir Voronin, a acuzat un grup de deputati rusi de implicare in treburile interne ale tarii, dupa ce acestia au vizitat republica separatista fara sa informeze Chisinaul. Tensionarea relatiilor cu Moscova au determinat autoritatile de la Chisinau sa priveasca cu mai multa atentie la Romania, au existat chiar declaratii cordiale la adresa Bucurestiului, mai ales dupa vizita peste Prut a presedintelui Traian Basescu. Doar cateva partide au sanse sa intre in Parlament, in alegerile care se vor desfasura pe 6 martie. Primul cotat in sondaje este Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), cu un procent in optiunile de vot de 62%.



Potrivit analistului Igor Casu, membru al Consiliului Comun de Experti al Fundatiei Proiectul pentru Educatie Civica si Dezvoltare Academica (FPECDA) de la Chisinau, succesul de care se bucura comunistii se datoreaza mai multor cauze, intre care criza economica, deceptia fata de guvernarile anterioare "democrate", dar si faptului ca multi tineri care votau cu opozitia au migrat in cautare de locuri de munca. FPECDA gestioneaza un proiect, "Un viitor pentru Romania si Republica Moldova in Europa", care isi propune sa grabeasca democratizarea in cele doua tari.



La alegerile din 2001, comunistii au castigat 50,07% din voturi si l-au putut impune pe liderul lor, Vladimir Voronin, drept presedinte. Moldova este republica parlamentara, drept urmare presedintele este ales de Parlament.



In politica externa, programul PCRM militeaza pentru strangerea relatiilor cu Rusia (ultimele declaratii si-au inasprit tonul fata de Rusia), iar in cea interna isi declara atasamentul pentru marxism-leninism.



Cel mai pro-european dintre partidele din Moldova este Partidul Popular Crestin-Democrat (lider Iurie Rosca), cotat de sondaje cu a treia sansa, 12%. Optiunea principala a PPCD este integrarea tarii in NATO si UE. Blocul Moldova Democrata (lider Serafim Urecheanu, primar al Chisinaului) este o coalitie de partide mai mici, creata in aprilie 2004. Este proeuropeana si favorabila strangerii relatiilor cu Romania. Este cotata in sondaje cu 21% dintre optiuni. Sanse sa intre in Parlament mai au Partidul Social Democrat din Moldova, care nu a reusit niciodata sa treaca pragul electoral de 6% si Blocul Electoral "Patria-Rodina", rusofon. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO