Politică externă

In Irak au inceput sa fie asasinati judecatorii fostului regim

03.03.2005, 00:00 14

Un judecator de instructie al Tribunalului Special Irakian (TSI), instanta care ii judeca pe membrii fostului regim, si fiul sau au fost asasinati la Bagdad, de persoane inarmate.


O sursa judiciara de la Bagdad a declarat, sub acoperirea anonimatului, ca judecatorul de instructie Barwiz Mohammed Marwan si fiul sau Arayan au fost ucisi, marti, in fata casei.


Marwan si fiul sau erau etnici kurzi, a adaugat sursa, precizand ca fiul judecatorului lucra tot in cadrul TSI. Acestea sunt primele victime din randul tribunalului special irakian a caror ucidere este confirmata. Un expert judiciar occidental a declarat luni ca existau indicatii ca asupra membrilor tribunalului planeaza amenintari. Infiintat de coalitia condusa de Statele Unite, in decembrie 2003, Tribunalul Special Irakian judeca persoanele suspectate de genocid, crime impotriva umanitatii, crime de razboi si incalcari ale legislatiei irakiene.


Un frate vitreg al lui Saddam Hussein, Barzan, si fostul vicepresedinte Taha Yassine Ramadan vor fi primii conducatori ai regi-mului dictatorial care vor fi judecati de aceasta curte.



Tot marti, fostul vicepremier irakian Tarek Aziz a fost interogat de membrii unei comisii de ancheta pe tema programului ONU petrol contra hrana.



Aziz, unul dintre membrii fostului regim acuzati de crime impotriva umanitatii, a fost interogat intr-un centru de detentie de pe aeroportul international din Bagdad, vreme de opt ore, in prezenta unor responsabili militari si civili americani si a unui judecator de instructie irakian. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO