Politică externă

In cautarea Al-Qaida, CIA ataca Pakistanul

16.01.2006, 20:35 12

Un raid aviatic pe care mai multi oficiali pakistanezi l-au pus pe seama Agentiei Centrale de Informatii (CIA) a SUA risca sa strice raporturile Washingtonului cu Islamabadul. Autoritatile pakistaneze au protestat fata de atacul aerian lansat de patru avioane fara pilot - de tip Predator - care s-a soldat cu moartea a cel putin 18 persoane intr-un sat din apropierea granitei cu Afganistanul.

Se pare ca raidul CIA il viza pe egipteanul Ayman al Zawahiri, numarul doi in ierarhia Al-Qaida dupa Ossama bin Laden. Statele Unite, care il banuiesc pe Zawahiri de implicare in organizarea atentatelor de la 11 septembrie 2001 alaturi de Khalid Sheikh Mohammed, au anuntat o recompensa de 25 de milioane de dolari pentru orice informatie care ar duce la capturarea acestuia.

Surse din cadrul serviciilor secrete pakistaneze afirma ca actiunea CIA a fost bazata pe informatii eronate si ca intre victimele raidului se regasesc si zece femei si copii.

Oficial, CIA nu recunoaste ca desfasoara astfel de operatiuni, insa in ultima perioada au fost semnalate mai multe asemenea atacuri punctuale efectuate de fortele americane in locurile unde se presupunea ca se ascund liderii teroristi, fie ca acest lucru se petrece la granita afgano-pakistaneza sau in Irak. Administratia republicana are din ce in ce mai mult tendinta de a vedea relatiile internationale numai prin prisma securitatii nationale. Acest fapt determina autoritatile americane sa intreprinda actiuni extrem de controversate cum ar fi capturile si interogatoriile CIA sau mentinerea centrului de detentie de la Guantanamo, Cuba.

Pakistanul este unul din aliatii cheie ai Statelor Unite in razboiul antiterorist lansat de administratia Bush dupa atacurile de la World Trade Center. Initial sustinator al regimului talibanilor din Afganistan, guvernul Pakistanez, aflat sub conducerea generalului Pervez Musharraf, s-a reorientat catre o alianta anti-terorista cu SUA. Pe parcursul a aproape cinci ani fortele pakistaneze au actionat pentru capturarea mai multor sefi ai Al-Qaida printre care si doi dintre comandantii operationali ai retelei teroriste, Khalid Shekh Mohhamed si Abu Faraj al-Libbi, prinsi in 2002 si respectiv 2005. Cu toate acestea, cooperarea cu fortele americane a fost extrem de costisitoare din punct de vedere politic pentru Musharraf, care a fost pana acum tinta a doua tentative de asasinat. Populatia pakistaneza este profund ostila aliantei cu Statele Unite, iar scolile religioase din aceasta tara reprezinta unul din principalele terenuri de recrutare pentru fundamentalistii islamisti. mihnea.anastasiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO