Politică externă

In ajunul summit-ului UE, Barroso trece la amenintari

21.06.2007, 19:32 13

Polonia a fost avertizata discret ca ar putea pierde fonduri comunitare si nu ar mai beneficia de solidaritatea statelor membre ale UE in cazul in care blocheaza un acord privind reforma institutionala la summit-ul de vara al UE care incepe astazi la Bruxelles.
Jose Manuel Durao Barroso, presedintele Comisiei Europene, a declarat marti seara ca este in interesul noilor state membre ale UE, inclusiv al Poloniei, sa demonstreze ca recentul val de extindere a blocului comunitar nu impiedica UE sa adopte decizii majore.
"Cred ca ar fi in interesul lor sa demonstreze ca aderarea lor la UE nu ingreuneaza viata UE", a declarat Barroso intr-o conferinta de presa la Strasbourg.
Polonia ameninta sa isi exercite dreptul de veto asupra tratatului constitutional (o noua forma a Constitutiei europene respinsa in 2005 prin referendum in Franta si Olanda) care ar urma sa reformeze institutiile UE. Polonia nu este de acord cu sistemul de vot din Consiliul UE pe care documentul il propune. Voturile in Consiliu acordate unei tari ar urma sa fie - potrivit proiectului de tratat - proportionale cu numarul populatiei respectivului stat, iar Polonia spune ca acest sistem a fost creat pentru a mentine influenta statelor mari. Desi si alte tari europene au propus modificari ale tratatului, Barroso este ingrijorat in special de Polonia care a amenintat ca nu va ceda. El a avertizat ca, in lipsa unui acord privind noul tratat, "mecanismele de coerenta la nivelul UE (...) si mecanismele de solidaritate vor fi in mod clar afectate".
Potrivit Financial Times, Bruxelles-ul foloseste termeni precum "coerenta" si "solidaritate" pentru a descrie programul de transfer de fonduri de la statele dezvoltate spre cele mai sarace, inclusiv tari din fostul bloc comunist.
Bugetul UE va fi reevaluat incepand cu anul viitor, iar Polonia risca sa fie marele perdant in cazul in care state dezvoltate, precum Germania, decid sa reduca volumul asistentei financiare pentru exercitiul financiar care se incheie in 2013, potrivit Financial Times.
Barroso a avertizat ca Polonia risca, de asemenea, sa nu mai beneficieze de sprijinul blocului comunitar, in special al Germaniei, in diferendul sau cu Rusia, daca nu isi reconsidera pozitia.
El a cerut, de asemenea, tuturor tarilor membre ale UE sa evite mentinerea unei "linii dure" in cadrul summit-ului: "Nu este in interesul nici unui stat membru sa mentina o pozitie dura". Barroso a adaugat: "Aparati-va pozitia, insa nu veniti cu 'linii rosii', 'veto-uri' sau alti termeni care nu sunt cuvintele potrivite pentru o Uniune care se vrea eficienta".
Barroso, care va participa la negocierile dintre cele 27 de state a apreciat ca discutiile din cadrul summit-ului se anunta dure, insa contextul este in mod clar propice unui acord.
"Un esec ne-ar incetini activitatea in toate domeniile. Mecanismele de coerenta si de solidaritate vor fi slabite de umbra esecului si lipsa increderii dintre state membre", a afirmat Barroso.
La randul sau, presedintele francez Nicolas Sarkozy a apreciat ieri ca este imperativa incheierea unui acord: "Stim ca divergentele persista cu o zi inainte de acest summit. Nu este sigur ca se va ajunge la un acord, reticentele anumitor factori sunt inca foarte puternice.
Pe de alta parte, potrivit publicatiei electronice EUObserver, care citeaza ultimul eurobarometru publicat ieri, doua treimi dintre cetatenii europeni se pronunta in favoarea unei Constitutii europene.
Sondajul consemneaza cea mai ridicata cota de popularitate de care se bucura UE de la inceputul anilor '90. Olandezii, irlandezii si luxemburghezii sunt cei mai fideli sustinatori ai UE cu 77, 76 si, respectiv, 74 de procente. Cea mai mare rata de sustinere a tratatului se inregistreaza in Belgia, 82%, iar cea mai mica in Marea Britanie, 43%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO