Politică externă

IHT: Franta a devenit centrul de greutate al UE

19.12.2002, 00:00 16

Balanta puterii tinde sa se schimbe in cadrul tandemului Franta -Germania, tandem care domina Uniunea Europeana,  parand sa revina la forma din perioada gaullista, scrie International Herald Tribune (IHT). Franta nu are are alta alternativa decat Germania, in ciuda slabiciunilor Berlinului, sustine IHT. Aceeasi pozitie o adopta si publicatia germana Welt am Sonntag, care sustine ca, dupa Copenhaga, se poate spune cu certitudine ca Franta este primadona Europei.
Slabiciunea Germaniei nu vine numai din problemele celei mai mari economii europene, ci chiar din gafele cancelarului Schoeder. Pozitia anti-americana si contra razboiului din Irak i-a facut pe nemti sa piarda influenta pe care o aveau la Washington, iar criza economica i-a facut sa piarda si influenta europeana. Asa ca Berlinul poate spune adio viselor din 1990, cand spera sa conduca intreaga Europa, subliniaza IHT.
Profitand de ultimele evolutii tumultuoase din Germania, Franta a captat atentia, adoptand o pozitie puternica pe scena politica internationala, considera analistii IHT. Pozitia de deschidere fata de Statele Unite si adoptarea unei strategii apropiate Washingtonului in privinta Irakului i-au adus Parisului numai avantaje. Dominatia franceza asupra UE a fost observata si la summitul UE de la Copenhaga, spune cotidianul britanic.
Autoritatea lui Gerhard Schroeder a fost stirbita si de incalcarea promisiunilor electorale legate de taxe si de relansarea economica. In acelasi timp, succesele lui Jacques Chirac au fost multiple si pozitia lui s-a intarit. De aceea, Parisului i-a fost usor sa obtina colaborarea Belrinului, subliniind avantajele unui tandem.
Problema cea mai mare este insa ca acest tandem nu prea functioneaza, spune IHT. Daca la summitul de la Praga a fost decisa crearea unei forte de reactie rapida, iar la Copenhaga s-a vorbit de forta armata europeana, Germania a votat in favoarea reducerilor cheltuielilor de aparare. Iar in prinvinta economiei, tendinta a fost similara. Daca acum o luna, Franta si Germania vroiau sa impuna ritmul economiei europene prin coordonarea celor doua economii, acum Germania a pornit pe alt drum, spune IHT. "Germania a adoptat o politica brutala care ameninta chiar economia europeana", a declarat premierul francez, Jean-Pierre Raffarin.
In timp ce Germania a marit taxele, pentru a putea face fata deficitului bugetar cerut de pactul de Stabililate Economica al UE, Franta a fost principalul critic al acestui plan, scazand taxele pentru a stimula economia.
Germania va incerca sa isi intareasca incet - incet pozitia. Odata scapat de campania electorala, Schroeder va lucra mai mult ca sigur pentru refacerea imaginii Germaniei. Berlinul va fi primit in ianuarie 2003 in Consiliul de Securitate ONU, ceea ce ii va conferi un plus de importanta, iar Schroeder a reusit in plus sa regleze disensiunile legate de suventiile acordate agricultorilor francezi. Insa, daca acum doi ani, Germania cauta sa preia "conducerea Europei", acum aceste planuri s-au evaporat, scrie IHT.
Toate aceste neintelegeri nu fac decat sa demonstreze lipsa unei "viziuni comune". Iar rivalitatea vesnica Paris-Berlin si prietenia dintre Schroeder si Blair ridica semne de intrebare asupra ideii de motor francoa-german vazut ca "unica alternativa europeana".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO