Politică externă

IHT: De pe urma extinderii UE, cel mai mult profita SUA

10.12.2002, 00:00 9

Extinderea Uniunii Europene spre 10 noi membri, inclusiv state recent invitate sa adere la NATO, nu poate fi decat in favoarea Statelor Unite, sporind influenta pe care americanii o au in Europa, scria ieri cotidianul International Herald Tribune, in editia sa electronica. Aceasta influenta, care pana acum era subiect tabu, este recunoscuta de oficialii europeni, in perspectiva summitului de la Copenhaga, spune IHT.
Noua configuratie a organizatiei extinse nu confirma de loc previziunile conform carora Germania va fi liderul de influenta in noua Uniune Europeana, scrie IHT.  Faptul ca UE va primi in special tari din fostul bloc comunist, majoritatea pro-americane, semnifica "finalul oricarei tentative a Bruxelles-ului de a adopta pozitii diferite fata de Washington", a declarat Karsten Voigt, coordonatorul relatiilor Brlin-Washington in MAE german. "In Europa largita nu vom putea obtine o majoritate anti-americana", a subliniat oficialul german.
Influenta aemricana in afacerile europene a fost dezvaluita si in problema Turciei, spune cotidianul brtianic. Daca pana acum existau voci care spuneau ca Turcia nu apartine Europei, la Copenha responsabilii UE vor da un semnal pozitiv dorintei de integrare a Ankarei. Iar singurul stat ce a sustinut cauza turca a fost SUA. Odata cu intrarea oficiala a Turciei in UE, influenta americana nu poate decat sa creasca.
Confruntate cu problemele tranzitiei, tarile est-europene vad in Statele Unite garantul independentei si pastrarii identitatii nationale, spune IHT. Washingtonul devine astfel mai important decat oricare stat din Europa sau UE in ansamblu. "Este incorect sa fim considerati un cal troian al Americii in UE", a declarat presedintele polonez Alexandr Kwasniewski. "Dar sa nu uitam ca nu ar exista o Europa fara democratia americana", a spus el.
Problema influentei americane nu a trecut neobservata in forurile puterii din Europa, scrie cotidianul IHT. Cei care "planuiesc" viitorul UE se gandeau la Europa viitorului ca o "contra-balanta" pentru puterea americana. Jacques Delors, ex-presedintele Comisiei Europene, spunea ca Europa trebuie sa devina "inluenta" pe scena politica mondiala. Lucru mult mai apropiat de realitate decat planul privind formarea unei super-puteri europene, discutat de Valery Giscard D'Estaing.

Negocierile dure se vor duce la Copenhaga
Confirmand parerile exprimate de mai multi analisti politici si responasbili europeni, premierul danez, Anders Fogh Rasmussen, a declarat ieri ca negocierile privind extinderea se vor incheia la Copenhaga. "Nu va exista un acord final inainte de reuniune", a spus presedintele in exercitiu al UE. Nemultumirea statelor candidate si refuzul statelor membre UE de a sustine propunerile financiare daneze fac imposibil deocamdata un acord.
"Am facut progrese semnificative, dar mai sunt anumite probleme de rezolvat. Sunt convins ca discutiile vor continua pana la Copenhaga", a declarat Rasmussen. Concesiile nu pot merge la nesfarsit, a avertizat el. "Suntem pregatiti sa relungim reuniunea pana duminica", a mai adaugat Rasmussen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO