Politică externă

Hillary se relanseaza, McCain obtine investitura republicana

06.03.2008, 18:00 10

Hillary Clinton s-a relansat in cursa interna din Partidul Democrat pentru investitura la Casa Alba dupa ce a castigat trei din cele patru alegeri primare de marti si a lansat chiar tema unui tandem cu Obama la prezidentiale. In aceasta vreme republicanul John McCain a obtinut investitura partidului in cursa pentru Casa Alba.
Pe fondul luptei dure pe care o duce cu Barack Obama, senatorul de New York a evocat ieri posibilitatea crearii unui tandem cu senatorul de Illinois in alegerile prezidentiale.
"Cursa electorala din Partidul Democrat s-ar putea indrepta spre un tandem, dar va trebui sa decidem cine este pe prima pozitie", a spus Clinton intr-un interviu. Senatorul de New York a obtinut victorii in Texas, Ohio si Rhode Island, ea reusind sa reduca avantul electoral al adversarului sau Barack Obama, care se bucura de 12 victorii consecutive, inclusiv cea de ieri din Vermont.
"Stiti cum se zice: cum merge Ohio asa merge toata tara. Asadar, natiunea se intoarce si asa face si campania", a declarat Clinton in fata suporterilor sai, subliniind faptul ca in istorie democratul care a fost ales in Ohio a castigat mereu investitura partidului la prezidentiale.
Lupta acerba din sanul Partidului Democrat si-a mutat atentia asupra alegerilor primare de saptamana viitoare din Wyoming si Mississippi, precum si asupra celor din Pennsylvania din 22 aprilie.
Barack Obama, care a fost la un pas de a se distanta considerabil de fosta prima doamna a SUA, a felicitat-o pe Clinton, dar s-a declarat convins ca el va fi numit candidatul oficial al partidului si ca rivala sa nu il va ajunge in ceea ce priveste numarul de delegati.
"Indiferent de ce s-a intamplat asta seara (marti seara - n.n.), avem acelasi avantaj ca si azi dimineata si suntem pe drumul obtinerii investiturii partidului", a declarat Obama.Cele patru state au avut impreuna 370 de delegati, cei mai multi fiind concentrati in Ohio si Texas. Bill Clinton declarase in timpul campaniei ca fara victorii in Ohio si Texas sotia sa nu va putea castiga investitura democrata. Clinton obtinuse ieri pana la incheierea editiei 115 delegati din cele patru state, iar Obama 88. Alti 170 de delegati urmau sa fie repartizati, dintre acestia 154 numai din Texas.
Conform calculelor Associated Press, Obama a obtinut in total 1.477 de delegati, iar Clinton 1.391. Scorul ii include si pe superdelegati (199 pentru Obama si 241 pentru Clinton), care sustin pe cine doresc si isi pot schimba optiunea in orice moment. Un candidat are nevoie de 2.025 de delegati pentru a obtine investitura Partidului Democrat in cursa pentru Casa Alba.
Cu toate ca Obama si-a pastrat avansul de 100 de delegati pe care il avea, specialistii sunt de parere ca victoria lui Clinton este una de ordin psihologic pentru ea si intreaga ei echipa.
Lupta dintre Barack Obama si Hillary Clinton tinde sa se lungeasca pana in vara la conventia partidului unde se va alege democratul care sa-l infrunte pe McCain. Specialistii au atras insa atentia asupra acestei lungiri, care poate sa creeze sciziuni in cadrul Partidului Democrat din cauza parerilor diferite cu privire la cei doi candidati. In tabara republicana jocul s-a terminat, John McCain fiind cel care va reprezenta formatiunea in cursa pentru Casa Alba, dupa ce a obtinut in urma victoriilor de marti mai mult de 1.191 de delegati necesari pentru investitura.
"Concursul incepe in seara asta", a declarat McCain, care a subliniat faptul ca principala sa sarcina de acum inainte este de a convinge poporul american ca el trebuie sa fie urmatorul presedinte al SUA.
McCain trebuie de asemenea sa se decida pe cine va alege pentru functia de vicepresedinte, care sa-l insoteasca in lupta impotriva viitorului candidat democrat.
Senatorul de Arizona era asteptat ieri la Casa Alba, pentru a se intalni cu presedintele american George W. Bush, fostul sau adversar din campania electorala din 2004, care urma sa anunte ca il sprijina in campania electorala. Principalul rival al lui McCain, Mike Huckabee, a anuntat ca se retrage din cursa dupa ce a rezistat luni intregi in fata victoriilor senatorului de Arizona. Huckabee si-a exprimat sprijinul pentru McCain si a promis ca va face orice pentru a pastra unitatea Partidului Republican.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO