Politică externă

Guvernul tehnocrat de la Sofia, apreciat de Wall Street Journal. Cum comentati?

07.09.2009, 18:15 32

Reducerea cheltuielilor bugetare cu 15%, inghetarea salariilorbugetarilor si a pensiilor, amanarea proiectelor foartecostisitoare de investitii ale statului au fost primele masurianuntate de Guvernul bulgar tehnocrat, instalat in luna iulie, inurma alegerilor legislative. Rezultatul a fost reducereadeficitului bugetar cu 81%, la 76 de milioane de dolari (53 mil.euro) in august, de la 412 milioane de dolari in iulie. PIB-ulBulgariei pe 2009 era estimat de Fondul Monetar International (FMI)in aprilie la 51,3 miliarde de dolari (35,7 mld. euro). Bulgaria aavut in primele sase luni ale anului venituri de 6,5 mld. euro sicheltuieli de 7,74 mld. euro. Anul trecut, Bulgaria era "pe plus",veniturile fiind mai mari decat cheltuielile. Ministrul bulgar alfinantelor Simeon Djankov a declarat ca Guvernul doreste sa reducavaloarea TVA cu doua procente, de la 20 la 18%. De asemenea,impozitul pe venit va fi mentinut la 10%. Premierul bulgar BoikoBorisov a anuntat de asemenea, ca doreste privatizarea a 15% dincompaniile energetice.

Misiunea Guvernului a fost anuntata inca din campaniaelectorala: rezolvarea crizei financiare si lupta impotrivacoruptiei (care a pagubit anul trecut Bulgaria de fonduri europenein valoare de 800 de milioane de euro).

"Pana acum cateva luni, Bulgaria a fost un copil problema. Afost cea mai dojenita din zona (pentru masurile economice luate,n.n.), insa acum s-a schimbat si a dat tuturor o lectie", adeclarat Nigel Rendell, analist la RMC Capital Markets.

Economia bulgara (cea mai saraca tara din UE, n.n.) ar trebui sarevina pe o panta ascendenta, a declarat Djankov pentru The WallStreet Journal. Ultimele date economice arata ca PIB-ul tarii s-acontractat cu 4,8% in al doilea trimestru, dupa ce a crescut cu 7%in aceeasi perioada anul trecut.

Reducerea cheltuielilor bugetare cu 15% a ridicat cota deincredere a Executivului bulgar la 64%, potrivit unui ultim studiual Gallup, si l-au transformat pe ministrul de finante SimeonDjankov, fost economist la Banca Mondiala, intr-un adevaratstar.

In varsta de 39 de ani, Simeon Djankov a lucrat timp de 14 anila Banca Mondiala, ultimul post fiind cel de director pentrufinante si sectorul privat.

Nu se grabesc sa apeleze la FMI

Ministrul bulgar al finantelor Simeon Djankov a mai spus ca nuse grabeste sa apeleze la FMI, asa cum au facut Romania si Ungaria,celelalte state membre ale Uniunii Europene din zona. O delegatie aFondului va sosi in aceasta saptamana la Sofia pentru discutii.

"Vom sti sigur pana la sfarsitul anului daca va fi nevoie saapelam la Fondul Monetar International", a declarat Djankov.

Ministrul a declarat ca prioritatea sa este mentinerea unuibuget echilibrat si a raportului dintre leva si euro (1 leva a 0,51euro). Acest din urma lucru este esential pentru dorinteleBulgariei de a adera la zona euro. Sofia si-a anuntat deja intentiade a aplica in luna noiembrie pentru intrarea in mecanismuleuropean al ratelor de schimb (ERM-2), testul UE de stabilitatemonetara pe care tara trebuie sa-l treaca inainte de a adoptamoneda euro.

"Bulgaria mai are insa multe probleme. Economia se confrunta cuo datorie externa mare", a declarat Neil Shearing, economist laCapital Economics.

Ministrul finantelor este insa optimist si considera casustinerea oferita de bulgari pentru reformele guvernului va ajutala luarea mai usor a pasilor necesari pentru depasirea crizeifinanciare.

Si Ungaria este laudata, Romania mai putin

Masurile luate de guvernul tehnocrat aflat in fruntea Ungarieiau fost de asemenea primite cu laude de economistii din Vest.Budapesta a inghetat astfel salariile bugetarilor si a reduscheltuielile bugetare, a crescut TVA de la 20 la 25% si a inghetatajutoarele sociale pentru urmatorii doi ani.

La fel ca si Romania, Ungaria a apelat la un imprumut de lainstitutiile financiare de aproape 20 de milioane de euro, daravand in vedere evolutiile pozitive ale economiei, oficialii ungariau declarat ca se gandesc la neaccesarea celei de-a doua transe aimprumutului.

Romania insa nu s-a declarat adepta unui guvern de tehnocrati.Presedintele Traian Basescu a declarat ca nu este adeptul acesteiformule de guvernare, "atat timp cat exista alte solutii".

Ce masuri au adoptat bulgarii:

  • reducerea cheltuielilor bugetare cu 15%
  • inghetarea pensiilor si a salariilor bugetarilor
  • amanarea proiectelor foarte costisitoare de investitii alestatului
  • reducerea TVA de la 20 la 18%
  • privatizarea a 15% din companiile energetice de stat

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO