Politică externă

Guvernul italian scoate armata in strada impotriva imigrantilor

30.07.2008, 18:46 27

Ministerul italian al Apararii si cel al Justitiei au aprobat ieri un decret controversat, care prevede detasarea a 3.000 de militari pe strazile marilor orase incepand cu saptamana viitoare, masura care face parte din pachetul de securitate adoptat de Guvernul condus de Silvio Berlusconi. Berlusconi le-a promis italienilor, inca dinainte sa castige alegerile legislative din aprilie, legi pentru o mai buna siguranta si masuri dure impotriva imigrantilor ilegali, pe care-i considera principala sursa a criminalitatii.
Decretul de ieri vine in continuarea "Pachetului privind siguranta", adoptat pe 23 iulie de catre Senatul italian, care prevede ca imigrantii ilegali care comit infractiuni sa fie inchisi pe o perioada mai lunga cu o treime decat cetatenii italieni. Tribunalele vor putea astfel
sa-i condamne pe imigranti pana la patru ani de inchisoare in loc sa-i deporteze. De asemenea, proprietatile inchiriate acestora vor putea fi confiscate.
Conform noilor masuri care vor intra in vigoare pe 4 august, fiind valabile pentru sase luni, militarii vor suplimenta trupele de carabinieri, dar si fortele de marina sau aeriene.
O treime va fi detasata pentru a asigura protectia obiectivelor considerate "sensibile" sau "strategice", precum ambasadele sau monumentele, o alta treime va efectua patrule comune cu politistii in marile orase, iar cealalta treime va fi mobilizata in centrele de retinere temporara, unde sunt inchisi imigrantii clandestini, dupa ce sunt arestati.
Opozitia de stanga si sindicatele politistilor au denuntat aceasta masura, acuzand Guvernul Berlusconi "de demagogie privind securitatea" si ca incearca sa "militarizeze" marile orase.
Retorica dura a Italiei fata de imigranti a cunoscut apogeul cu decizia aspru criticata de Uniunea Europeana ca fiind discriminatorie, de a-i amprenta pe locuitorii de origine rroma de pe teritoriul tarii. In urma criticilor de la Bruxelles, Parlamentul italian a decis culegerea amprentelor tuturor cetatenilor italieni, care vor aparea pe actele de identitate ale acestora de la 1 ianuarie 2010.
De asemenea, saptamana trecuta Guvernul a hotarat extinderea starii de urgenta la nivelul intregii tari, pentru a combate afluxul mare de imigranti ilegali, masura valabila doar in provinciile sudice Sicilia, Puglia si Calabria. Prin aceasta hotarare politiei si autoritatilor locale li s-au oferit prerogative sporite.
Opozitia in frunte cu reprezentantii Partidului Democrat a declarat ca masura va avea efectul contrar celui dorit.
"In acest fel, nu se va ajunge decat la sporirea ingrijorarii si lipsei de securitate a populatiei, exact opusul a ceea ce ar trebui facut", a declarat Marco Minniti, politician din cadrul Partidului Democrat.
Intr-un raport oficial dat publicitatii ieri, Consiliul Europei (CoE) acuza Italia ca nu respecta principiile umanitare in elaborarea legilor privind imigratia. "Aceste masuri care pot complica cererile de azil politic din partea refugiatilor si risca sa adauge, pe langa stigmatizare, si marginalizarea sociala a imigrantilor" constituie o indepartare ingrijoratoare" de principiile dreptului international", a aratat comisarul pentru drepturile omului al CE Thomas Hammarberg in comunicat.
In opinia comisarului, valorizarea drepturilor fundamentale si a principiilor umanitare "este in mare parte absenta din masurile luate in prezent in Italia" si acestea "risca sa agraveze climatul de xenofobie".
Politicile dure impotriva imigrantilor au dus la ciocniri violente la ince-putul saptamanii intre imigranti de origine africana si politie in orasul Napoli. Ciocnirile au avut loc atunci cand fortele de politie erau pe punctul de a verifica identitatea imigrantilor, care se adapostisera in catedrala dupa ce un incendiu a distrus saptamana trecuta imobilul in care locuiau.
Un oficial al Primariei din Napoli a criticat politia pentru "agresarea si lovirea brutala" a protestatarilor pasnici, iar sindicatul Cgil a calificat interventia politiei drept "agresare premeditata si violenta a unor persoane sarace si disperate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO