Politică externă

Guvernele europene, acuzate ca au stiut de rapirile CIA

08.12.2005, 19:36 15

Disputa legata de rapirile CIA face valuri in mai multe capitale europene, in timp ce guvernele nationale sunt acuzate ca au stiut in prealabil de intentiile serviciilor secrete americane si au achiesat la astfel de practici.

Cel putin doi membri au fostului guvern german condus de Gerhard Schršder au fost la curent cu rapirea de catre CIA a cetatenului german de origine libaneza, Khaled Masri, sustine AFP. Este vorba de fostul ministru de interne, Otto Schily, cunoscut ca un simpatizant al politicii antiteroriste duse de Washington, si de fostul sef de cabinet al cancelarului Schršder, Franz Walter Steinmeier, actualul ministru de externe in guvernul Angelei Merkel.

Cotidianul american Washington Post a relatat la sfarsitul saptamanii trecute ca ambasadorul american la Berlin, Daniel R. Coats, l-a contactat personal pe Schily, in luna mai 2004, pentru a-l informa despre rapirea eronata de catre serviciile secrete americane a lui Masri si tinerea acestuia in captivitate timp de cinci luni in Afganistan, insistand asupra necesitatii mentinerii acestui subiect departe de vizorul opiniei publice. Schily s-a disculpat in cadrul unui interviu acordat saptamanalului Die Zeit, spunand ca nu a fost in posesia informatiilor despre rapirea lui Masri "in timp util pentru a impiedica sa i se intample ceva grav cetateanului german". In schimb, atitudinea lui Schily a fost taxata de mai multi lideri politici germani care l-au acuzat ca a incercat sa musamalizeze aceasta afacere.

De asemenea, seful diplomatiei germane, Franz Walter Steinmeier, a precizat ca a aflat despre cazul Masri in luna iunie 2004 de la o asociatie americana care se ocupa cu protejarea drepturilor omului. Cancelarul german Angela Merkel a anuntat ca Steinmeier va depune marturie cu usile inchise in cazul Masri, in fata unei comisii de ancheta a Bundestagului.

Khaled Masri si-a anuntat intentia de a da in judecata CIA si a cere compensatii in valoare de 75.000 de dolari pentru retinerea sa abuziva si relele tratatamente la care a fost supus in timpul detentiei din Afganistan, insa autoritatile americane i-au refuzat accesul in tara. Totusi, o plangere a fost depusa in numele sau de catre o asociatie americana care se ocupa cu apararea libertatilor civile.

Acuzatii de complicitate cu serviciile secrete americane au fost vehiculate de catre Washington Post si la adresa cabinetului italian condus de Silvio Berlusconi. Cotidianul american a speculat ca autoritatile italiene au fost informate in prealabil cu privire la intentia rapirii imamului radical Abu Omar din Milano de catre CIA si ca au autorizat acest demers, bazandu-se pe informatiile unor agenti americani. Oficialii italieni au dezmintit insa categoric aceste informatii, precizand chiar ca autoritatile au fost induse in eroare cu buna stiinta de catre CIA. Cu toate acestea, guvernul italian a fost pus in dificultate in momentul in care a trebuit sa dea explicatii pentru intarzierea cu care ministrul justitiei Roberto Castelli a transmis cererea de extradare a celor 22 de agenti CIA banuiti de implicare in rapirea imamului.

In schimb, in Polonia, tara care a fost indicata de catre organizatia HRW drept posibila locatie a inchisorilor secrete ale CIA, fostul ministru al apararii, Jerzy Szmajdziski, a pus dezvaluirile presei americane pe seama luptei politice interne din aceasta tara. "Cei care nu au indraznit sa protesteze impotriva politicii lui George W. Bush in Irak in urma cu trei ani il ataca astazi, cand majoritatea opiniei publice americane se opune acestei interventii", a spus Szmajdziski la postul public de radio polonez.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice, asteptata azi la Bruxelles pentru reuniunea NATO, a reiterat ca SUA nu trimit detinuti in alte tari pentru a fi torturati, ci pentru securitatea cetatenilor americani. Ea a mai spus ca detinutii sunt trimisi in tarile lor de origine, iar SUA incearca sa obtina garantii ca nu vor fi torturati. "Daca nu poti pune o persoana sub acuzare care este un terorist cunoscut sau un suspect de terorism, il eliberezi pur si simplu ca sa poata ucide si alti oameni nevinovati?", a intrebat ea retoric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO