Politică externă

Guvernarea Merkel ar putea imbunatati relatiile Germaniei cu Bruxellesul

12.10.2005, 19:35 18

Dupa anuntarea Angelei Merkel drept viitorul cancelar german ce va conduce marea coalitie "rosu si negru", numita de unii observatori in mod ironic "coalitia Stendhal", alcatuita din crestin-democrati si social-democrati, mai multi analisti si-au exprimat convingerea ca spiritul pragmatic al acesteia va duce la o imbunatatire a relatiilor dintre Germania si Comisia Europeana.

Sub fostul cabinet de stanga al lui Gerhard Schroeder, relatiile dintre Berlin si Bruxelles au fost tensionate in dese randuri ca urmare a insistentei cu care politicienii germani au aparat interesele tarii lor in interiorul Uniunii, chiar adoptand uneori pozitii contrare celor ale Comisiei. Cea mai cunoscuta ciocnire dintre Berlin si Bruxelles este legata de incalcarea in mod repetat de catre Germania a prevederilor Pactului de Stabilitate al monedei euro, prin depasirea plafonului de 3 % in privinta deficitului bugetar. Atitudinea guvernului Schroeder reprezinta o modificare radicala fata de comportamentul obisnuit al Germaniei in interiorul UE, unde a fost deseori remarcata retinerea acesteia si rolul sau de factor de echilibru.

Sub mandatul lui Merkel aceasta relatie s-ar putea imbunatati semnificativ, crede Marco Incerti din cadrul Centre for European Policy Studies, citat de EUObserver. Acesta remarca apropierea de abordare dintre Merkel si actualul comisar european pentru industrie si totodata vicepresedinte al Comisiei, Gunther Verheugen. Oficialul de origine germana si-a anuntat de curand intentia de a opera o simplificare a reglementarilor europene, ceea ce este pe placul lui Merkel, care sustine de asemenea reducerea birocratiei si eliminarea excesului legislativ. De asemenea, din punct de vedere ideologic exista apropieri intre viitorul cancelar german si actualul presedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, amandoi fiind reprezentantii unor formatiuni de centru-dreapta afiliate Partidului Popular European.

Pe de alta parte, Katinka Barysh de la Centre for European Reform crede ca in ciuda faptului ca Merkel nu lasa impresia unei "pro-europene infocate" si va continua sa apere interesele germane, aceasta va manifesta "o simpatie naturala" pentru actuala Comisie si intentiile sale reformiste. Barysh mai crede ca schimbarea in raporturile cu Bruxellesul va fi cauzata indeosebi de racirea relatiilor franco-germane. Acesta reaminteste sustinerea pe care i-a oferit-o Gerhard Schroeder presedintelui francez Jacques Chirac cand acesta a atacat Comisia ca avand o abordare prea neo-liberala. In schimb, in cursul summit-ului european din iunie consacrat problemei viitorului buget comunitar pentru perioada 2007-2013, Merkel, atunci lider al opozitiei, a apreciat pozitia radical reformista imbratisata de premierul britanic Tony Blair. Acesta a cerut micsorarea substantiala a subventiilor agricole si redirectionarea fondurilor comunitare pentru sprijinirea educatiei si cercetarii. Ana-listii se asteapta ca raporturile germa-no-britanice sa fie mai apropiate in timpul mandatului Angelei Merkel.

Pe de alta parte insa, prezenta in gu-vern a social-democratilor, pe picior de egalitate cu crestin-democratii si detinatori totodata ai portofoliului cheie al afacerilor externe, ar putea exercita o influenta destul de mare in ceea ce priveste linia politica a noului cabinet si sa impuna continuarea unora din politicile vechii guvernari "rosu-verde" (social-democrati si ecologisti).

De asemenea, observatorii remarca si unele domenii unde abordarea noului cabinet german ar putea sa nu coincida cu viziunea Bruxellesului. In ceea ce priveste liberalizarea pietei serviciilor, aripile radicale ale social-democratilor ca si ale crestin-democratilor s-ar putea opune acestei initiative a Comisiei Europene, ceea ce va insemna ca Germania va necesita o perioada mai lunga pentru a ajunge la o pozitie acceptabila de ambele parti in aceasta chestiune.

Reformarea bugetului comunitar, dorita insistent de britanici, ar putea fi de asemenea compromisa ca urmare a cooptarii in noul cabinet in postura de ministru al economiei a lui Edmund Stoiber, liderul CSU, aliatul bavarez al crestin-democratilor.

Aflat sub presiunea unui important lobby agricol in Bavaria, Stoiber s-ar putea opune oricarei tentative de a modifica Politica Agricola Comuna si indeosebi micsorarii sau eliminarii subsidiilor agricole.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO