Politică externă

Grenada aruncata la 30 de metri de Bush

12.05.2005, 20:13 14

Autoritatile americane ancheteaza informatiile potrivit carora o grenada ar fi fost lansata la o distanta de circa 30 de metri de locul in care presedintele George W. Bush rostea un discurs, marti, la Tbilisi.

Comentand incidentul, AFP vorbea ieri de o "tentativa de atentat", in vreme ce Reuters spunea ca grenada era inactiva. Bush a facut un turneu de cinci zile in Europa pentru a participa la manifestarile legate de implinirea a 60 de ani de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial. La plecare, el a vizitat Georgia si a tinut un discurs in piata centrala a capitalei, Tbilisi, la care au asistat 150.000 de persoane.

Canalul american CCN a transmis ieri ca autoritatile americane anche-teaza informatiile potrivit carora o grenada ar fi fost "lansata" la o distanta de circa 30 de metri de locul in care Bush rostea acel discurs. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al serviciilor secrete, Jim Mackin. Dar el nu a confirmat daca obiectul era o grenada reala si, in acest caz, daca avea cuiul scos, afirmand ca nu a vazut obiectul.

Seful Consiliului de securitate georgian, Guela Bejuasvili, a declarat ieri pentru televiziunea nationala din Georgia ca "o grenada de mana de tipul RPG-5, aparent de productie sovietica, a fost gasita in piata, la 50 de metri de tribuna, in momentul in care cei doi presedinti (cel american si cel georgian) erau acolo". Grenada nu era armata "si nu prezenta nici un pericol", a spus responsabilul georgian, precizand ca ea "nu a fost lansata", ci "gasita" de un membru al fortelor georgiene. "Nu avea cum sa explodeze", a continuat el.

"Cei care au adus-o acolo voiau, fara indoiala, sa sperie oamenii si sa faca zgomot in presa. Cu siguranta, au reusit pentru ca acum eu sunt aici (in fata camerelor de luat vederi - n.n.)", a spus responsabilul georgian, care a adaugat ca serviciile de securitate ale celor doua tari studiaza incidentul pentru a trage consecintele de rigoare.

Serviciile de protectie ale prese-dintelui american afirmasera, cateva ore mai devreme de interventia responsabililor georgieni, ca o ogiva, aparent o grenada, a fost "lansata" impotriva presedintelui american, precizand ca au fost informate, in acest sens, de georgieni.

"Dupa plecarea presedintelui din Georgia am fost informati de autoritatile din aceasta tara ca, in cursul discursului presedintelui, o grenada a aterizat la 30 de metri de estrada", a spus Jim Mackin, purtatorul de cuvant al seviciului secret care se ocupa de protectia presedintelui. El a mai spus ca georgienii i-au informat ca grenada a lovit pe cineva din multime, inainte de a izbi pamantul, fara sa explodeze. In acel moment, agentii de securitate au vazut obiectul si l-au indepartat, iar in prezent nu se cunosc alte detalii, a spus Mackin. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO