Politică externă

Germania nationalizeaza pentru prima data dupa al Doilea Razboi Mondial

18.02.2009, 18:40 114

Pentru a intra in vigoare, proiectul trebuie aprobat si de Parlament. Potrivit proiectului de lege, statul german va putea nationaliza bancile din sectorul privat, prin preluarea actiunilor lor, pentru a sustine sistemul bancar din tara.

Proiectul subliniaza insa ca nationalizarea va fi ultima actiune la care statul va apela pentru a salva bancile.
Noua lege aprobata de Cabinetul lui Merkel este vazuta ca o cale spre preluarea de catre stat a creditorului ipotecar Hypo Real Estate, grav afectat de criza economica.
Hypo Real Estate (HRE) a primit deja 102 miliarde de euro (128,6 miliarde de dolari) sub forma de imprumuturi si garantii de la stat inca din luna octombrie. Daca se va merge pana la capat, aceasta va fi prima nationalizare a unei banci din istoria moderna a Germaniei.
Ideea preluarii actiunilor unei companii este foarte disputata in Germania, si asta din motive istorice. Ea aminteste de confiscarea proprietatilor evreilor de catre nazisti in anii '30.
Analistii au avertizat ca viitorul bancii depinde de investitiile statului in actiunile bancii. Guvernul se teme ca un eventual faliment al HRE ar putea avea efecte devastatoare in Germania si chiar in Europa, similare celor generate de colapsul Lehman Brothers din SUA in septembrie.
Ministrul german de finante Peer Steinbrueck a declarat intr-o conferinta de presa ca Hypo Real Estate este "un sistem bancar relevant" si ca proiectul de lege a fost conceput pentru a-l stabiliza. El a mai precizat ca guvernul va elimina toate optiunile posibile inainte de a decide sa preia actiunile creditorului ipotecar.
"Criza bancara s-a transformat intr-una dintre cele mai acute crize ale sistemului financiar. In aceste conditii, este datoria fundamentala a statului sa restabileasca increderea in pietele financiare si sa previna o deteriorare si mai mare a situatiei", arata textul proiectului de lege.
Potrivit corespondentilor BBC, in timp ce guvernul german nu e de acord cu ideea crearii unei banci care sa preia creditele toxice ale celor afectate de criza, multi politicieni o sustin.
"Conform unui studiu recent, cele mai importante banci din Germania au 'credite toxice' in valoare de 380 de miliarde de dolari", a declarat Otto Fricke, membru al Partidului Liber Democrat, citat de BBC News.
Proiectul de lege presupune ca nationalizarea sa se faca pana la 31 octombrie 2009. Intentia de nationalizare trebuie exprimata pana la 30 iunie, ca apoi sa fie finalizata pana pe 31 octombrie.
Germania a investit pana acum in sistemul bancar 400 de miliarde de euro sub forma de garantii guvernamentale.
In contextul in care criza economica nu da semne sa inceteze, nationalizarea marilor banci - inainte o idee de neacceptat - devine o optiune palpabila pentru aproape toate statele.
Marea Britanie si Irlanda sunt numai cateva exemple de guverne europene care au nationalizat total sau partial bancile cu probleme pentru a sustine sistemele lor financiare.
Fostul presedinte al Trezoreriei americane, Alan Greenspan, a declarat marti intr-un interviu pentru Financial Times ca SUA ar trebui sa nationalizeze temporar bancile pana cand sistemul va fi reformat.
Pe de alta parte, oficialii germani au pus in discutie pentru prima data posibilitatea salvarii statelor din zona euro, care au dificultati din cauza crizei, referindu-se in special la Irlanda, relata ieri site-ul EUobserver.
"Exista un numar de state din zona euro care clar au probleme. Irlanda se afla intr-o situatie foarte dificila", a declarat ministrul german de finante Peer Steinbrueck.
"Tratatele zonei euro nu presupun vreun ajutor pentru statele cu probleme, dar in realitate celelalte le pot salva", a mai spus ministrul.
Acest comentarii, facute in cadrul unei conferinte a Partidului Social Democrat, reprezinta o schimbare de pozitie semnificativa a Germaniei, care a sustinut pana acum ca statele cu economiile in declin ar trebui sa-si rezolve problemele singure.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO