Politică externă

Germania deschide piata muncii pentru noii veniti din Est

26.07.2007, 18:36 20

Cancelarul german Angela Merkel urmeaza sa ia o decizie la jumatatea lunii august, dar ministrul muncii Gerd Andres a declarat pentru cotidianul german Hanoversche Allgemeine Zeitung ca daca se va mai suferi de pe urma incapacitatii de a ocupa locurile de munca, se va renunta la restrictiile pentru muncitorii din Europa de Est pana in anul 2009.
La aderarea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007, Germania a anuntat ca intentioneaza sa mentina restrictiile pe piata muncii pana in 2011.
Purtatorul de cuvant al Guvernului a afirmat ca marea coalitie formata din crestin-democrati (CDU/CSU) si din social-democrati (SPD) nu a ajuns la un consens in ceea ce priveste aceasta tema.
Asociatiile de muncitori au vazut in acest plan o schimbare de strategie, iar Achim Derecks, membru al Camerei Germane de Comert, l-a considerat "un semn bun". De acum nu o sa mai fie un tabu sa se discute despre renuntarea la restrictiile pietei muncii, a sus Derecks.
Seful Asociatiei Angajatilor, Dieter Hundt, considera ca aceste restrictii de pe piata muncii ar trebui sa fie indepartate pentru studentii care au absolvit recent o facultate. "Acestia sunt tipul de oameni calificati de care au nevoie companiile", a declarat Hundt.
Germania si Austria au fost cele mai dure tari din vechiul bloc al Uniunii Europene in ceea ce priveste deschiderea pietei de munca pentru cetatenii celor opt tari intrate in Uniune in anul 2004, ca si pentru cei ai Romaniei si Bulgariei, care au aderat la UE la 1 ianuarie 2007.
Dupa ce au reluat anul trecut posibilitatea extinderii restrictiilor temporare pentru inca trei ani, atat Berlinul cat si Viena au hotarat sa le pastreze pana in anul 2011.
Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene, trece printr-o perioada de boom economic, insa rata somajului a atins recordul in luna iunie - 8.8%, cea mai mica din ultimii 14 ani. Paradoxal, sunt aproape un milion de locuri libere pe piata muncii pe care angajatorii nu reusesc sa le ocupe din cauza lipsei de muncitori calificati.
Cu o rata a natalitatii scazuta si o inclinatie de imbatranire a populatiei, expertii considera ca economia infloritoare a tarii va avea de suferit din cauza acestei "fisuri" pe piata muncii. Libera circulatie pe piata muncii - unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene - a fost introdusa prima data in Marea Britanie, Irlanda si Suedia, dupa valul de aderare din 2004, chiar daca Finlanda, Portugalia, Italia, Spania si Grecia si-au deschis mai tarziu portile pentru muncitorii din Est.
Situatia din Germania este exact opusul celei din Marea Britanie. Atat Marea Britanie, cat si Irlanda au decis sa inchida temporar piata muncii pentru romani si bulgari. Inainte de 2004, oficialii britanici se asteptau la 15.000 de muncitori straini pe an, dar in realitate 600.000 au venit in Marea Britanie in doi ani de zile.
Cele mai recente statistici de la Departamentul Britanic al Fortei de Munca si Pensii au aratat ca tara continua sa atraga emigranti, aratand un numar de peste 320.000 de oameni veniti, anul trecut, din Europa de Est.
Totalul imigrantilor care au fost inregistrati in perioada 2006-2007 este de 713.000, respectiv dublu fata de anul 2002-2003, cand era de 349.200.
Conform rapoartelor oficiale, cifra actuala este de 16 ori mai mare decat cea din 2005. Peste 8.000 de romani si bulgari au venit in Marea Britanie pentru a gasi o slujba inca din luna ianuarie a acestui an, la fel ca si 2.400 de muncitori agricoli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO