Politică externă

George W. Bush si-a inceput turneul de adio in Europa

10.06.2008, 20:31 17

Presedintele american George W. Bush era asteptat ieri sa soseasca in Slovenia pentru a participa la summit-ul UE-SUA, ultima intalnire la nivel inalt din Europa la care va fi prezent liderul de la Casa Alba inainte de predarea mandatului.
In cadrul summit-ului vor fi abordate subiecte delicate, de la incalzirea globala si vizele pentru europeni pana la cresterea fulgeratoare a pretului petrolului.
De altfel, liderul de la Casa Alba se va afla pentru o saptamana in Europa in cadrul unui turneu de adio (el predand mandatul in ianuarie 2009), in care va face vizite in Germania, Franta, Italia, Marea Britanie, Irlanda de Nord si va fi primit in audienta de Papa Benedict al XVI-lea la Vatican.
Vizita presedintelui SUA in Slovenia va fi a doua dupa cea din 2001, cand statul a gazduit primul summit americano-rus intre Bush si Vladimir Putin. Guvernul sloven a aprobat saptamana trecuta desfasurarea temporara a unor militari si civili americani, in cadrul masurilor de securitate adoptate cu prilejul vizitei presedintelui american.
Liderii europeni prezenti la summit-ul UE-SUA, care se incheie astazi, aveau trecute pe agenda oficiala teme delicate precum cresterea pretului petrolului, care a atins 138 de dolari pe baril in ultimele zile, iar analistii apreciaza ca acesta va atinge 150 de dolari in aceasta vara. Cresterea pretului petrolului a dus la cresterea pretului combustibilului, lucru ce a dat nastere la greve in toata lumea.
Ieri, zeci de mii de soferi de camioane din Spania au inceput o greva pe perioada nedeterminata in semn de protest fata de cresterea preturilor la combustibili, care s-au scumpit anul acesta cu 20 de procente. Guvernul spaniol a declarat ca pregateste un pachet de masuri menite sa ajute sectorul transportatorilor, printre acestea fiind si imprumuturi de urgenta, contracte mai flexibile si plati compensatorii pentru soferii mai in varsta care sunt dispusi sa se pensioneze.
Soferii au cerut Guvernului spaniol sa stabileasca prin lege un pret minim pentru serviciile lor si sa se asigure ca contractele de transport vor reflecta mai corect pretul fluctuant al combustibilului. Cresterea rapida a pretului petrolului a dus la organizarea la sfarsitul saptamanii trecute a unei sedinte a ministrilor energiei ai G8 (tarile cele mai industrializate ale lumii). Acestia, impreuna cu ministrii Chinei, Indiei si Coreii de Sud au cerut imediat cresterea productivitatii de petrol si au facut apel la cooperare intre producatori si cumparatori.
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a anuntat ca nu intentioneaza sa se reuneasca pentru a lua o decizie in acest sens pana la urmatoarea intalnire a statelor membre programata pentru 9 septembrie la Viena.
O alta tema delicata care va fi abordata de liderii europeni la intalnirea cu presedintele american este cel al vizelor. S-a anticipat ca liderii europeni vor exercita presiuni ca autoritatile americane sa permita tuturor cetatenilor Uniunii sa calatoreasca fara viza in Statele Unite.
Inainte de a pleca spre Slovenia, presedintele Bush a declarat ca intelege frustrarea statelor europene ai caror cetateni au nevoie de viza pentru a se deplasa in SUA, dar a subliniat ca face tot posibilul pentru a schimba acest sistem invechit de vize.
In prezent numai cetatenii vechilor 15 state ale Uniunii Europene beneficiaza de programul Waiver si calatoresc fara viza in SUA. Uniunea Europeana incearca sa negocieze la nivel comunitar cu SUA un sistem de eliminare a vizelor pentru toti cetatenii europeni.
O alta problema care va fi abordata la summit-ul UE-SUA se numara incalzirea globala. Ambasadorul Uniunii Europene la Washington, John Bruton, s-a declarat optimist in aceasta privinta in care cele doua parti au pareri diferite.
"Cred ca sporirea drastica a preturilor la statiile de benzina pentru americani schimba modul in care privesc ei chestiunile ecologice", a spus ambasadorul UE la Washington.
De asemenea, conform Financial Times, Bush este asteptat sa faca lobby in fata liderilor europeni pentru a sustine sanctiunile impuse recent de ONU Iranului, aspru criticat de SUA pentru programul sau nuclear.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO