Politică externă

George Bush ii plateste polita lui Paul O'Neill

14.01.2004, 00:00 14



Departamentul Trezoreriei din SUA (Ministerul de Finante) a anuntat ca a lansat o ancheta oficiala menita sa urmareasca daca documentele pe care le-a folosit fostul secretar al Trezoreriei, Paul O'Neill, intr-o carte acuzatoare la adresa administratiei Bush, nu sunt secrete.



Paul O'Neill a fost dat afara in decembrie 2002, in urma unor neintelegeri cu presedintele George Bush legate de politica fiscala. Ieri, in Statele Unite, a fost lansata o carte, "Pretul loialitatii", in care sursa principala este O'Neill. Fostul ministru de finante este citat in aceasta carte, semnata de un fost ziarist de la Wall Street Journal, Ron Suskind, afirmand ca George Bush a fost preocupat de indepartarea lui Saddam Hussein inca din primele zile de la venirea la Casa Alba, cu alte cuvinte cu mult timp inainte de atacurile de la 11 septembie. Potrivit Associated Press, O'Neill a dezvaluit in "Pretul loialitatii" ca in Consiliul de Securitate Nationala al SUA (forul unde se iau deciziile privind politica strategica americana), nimeni nu parea sa-l contrazica in momentele in care isi expunea planurile de rasturnare a regimului Saddam. O'Neill este citat cu o afirmatie la adresa unor astfel de sedinte, potrivit careia Bush era un orb care umbla intr-o camera plina de surzi.



Paul O'Neill, impreuna cu autorul cartii, a lasat sa se inteleaga, intr-o emisiune de televiziune la care au vorbit despre "Pretul loialitatii", ca la redactarea cartii au fost folosite mii de documente, unele dintre ele clasificate ca fiind secrete, care atesta interesul administratiei Bush fata de exploatarea campurilor petrolifere irakiene in epoca post-saddam. Or, tocmai aceste documente ar trebui verificate daca nu sunt dintre cele care nu pot fi date publicitatii.



Purtatorul de cuvant al Departamentului Trezoreriei, Rob Nichols, este citat de agentia Reuters cu o declaratie potrivit careia autoritatilor americane li s-a cerut sa verifice daca documentele mentionate in emisiunea consacrata lansarii cartii nu au fost mentionate documente secrete si sa ia masurile cuvenite in aceste cazuri. Oficialul american a fost intrebat de ziaristi daca nu este vorba de o razbunare a administratiei americane, in urma unor critici venite tocmai de la un fost colaborator. Nichols a declarat "noi nu privim lucrurile in acest mod".



La randul sau, presedintele George Bush, a raspuns acuzatiilor grave lansate de fostul ministru al finantelor americane. Aflat in Mexic, liderul de la Casa Alba a fost intrebat de ziaristi daca este adevarata afirmatia ca a planuit indepartarea lui Saddam Hussein inainte de atacurile de la 11 septembrie. El a raspuns, citat de Associated Press, ca "atunci cand a devenit presedinte a mostenit de la predecesorul sau (membru al Partidului Democrat, rival al republicanilor, pe care-i reprezinta Bush) o politica 'de schimbare de regim'. El a precizat ca a decis sa-si insuseasca o astfel de strategie. Reuters completeaza declaratia liderului de la Casa Alba cu precizarea ca invadarea Irakului a fost "o decizie inteleapta pentru America si pentru lume".



De asemenea, mai multe agentii internationale de presa si ziare americane, informeaza despre pozitia unor membri marcanti ai Partidului Democrat din SUA, care afirma ca afirmatiile lui Paul O'Neill reprezinta dovada ca Bush a condus Statele Unite in razboiul din Irak fara o justificare palpabila, facand referire la esecul de pana acum al fortelor aliate in gasirea urmelor de arme de distrugere in masa pe teritoriul irakian. Presa americana comenteaza efectul declaratiilor dure din partea lui O'Neill la adresa administratiei Bush ca fiind o problema de imagine in an electoral pentru actualul presedinte (care se inscrie in cursa pentru reinnoirea mandatului la Casa Alba). De asemenea, exista si comentarii menite sa minimalizeze efectele acestui scandal, potrivit carora electoratul american este mai putin interesat de absenta urmelor de arme de distrugere in masa si este ingrijorat de pericolul unor atacuri teroriste, asa explicandu-se, in opinia mai multor analisti americani, succesul de care se bucura George Bush in randul publicului din Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO