Politică externă

Francezii au premiat la Cannes un film anti-Bush

24.05.2004, 00:00 19

"Fahrenheit 9/11", primul documentar care a primit trofeul Palme d'Or din 1956 pana in prezent, este un pamflet la adresa politicii sustinute de republicanul George W. Bush in special in privinta razboiului din Irak.
Cotroversarul regizor american Michael Moore a tinut, ironic, sa multumeasca "actorilor sai": presedintele american George W Bush, vicepresedintele Dick Cheney, secretarului american al Apararii, Donald Rumsfeld si adjunctului sau Paul Wolfowitz. Pe acelasi ton pamfletar, Michael Moore a mai spus ca spera ca nimeni sa nu-l anunte pe liderul de la Casa Alba ca a castigat trofeul Palme d'Or "in timp ce mananca un covrigel", facand astfel aluzie la incidentul din ianuarie 2002 cand presedintele american s-a inecat cu un covrig in timp ce viziona un meci de fotbal.
Filmul anti-Bush premiat la Cannes da detalii despre activitatea presedintelui american si acrediteaza ideea ca acesta isi petrece vremea mai mult la proprietatea lui personala din Texas decat la Casa Alba. Fimul critica, de asemenea, politica americana din Irak si induce ideea ca radacinile genealogice ale presedintelui ar avea un punct comun cu familiiile regale din lumea araba.
Casa Alba a reactionat destul de repede, printr-un purtator de cuvant. El a spus ca trofeul Palme d'Or decernat documentarului anti-Bush demostreaza faptul ca Statele Unite sunt "o tara libera" in care "fiecare are dreptul sa spuna ce vrea".
Regizorul american si-a dedicat premiul, decernat intr-o mare de aplauze, "copiilor din America si Irak si tuturor celor care sufera de pe urma actiunilor Statelor Unite. "Multi oameni vor sa ascunda adevarul, insa l-ati scos la lumina....Daca vom spune adevarul poporului, Republica va fi salvata", a spus Michael Moore, citandu-l pe fostul presedinte american Abraham Lincoln, "un republican de alta factura".
Filmul premiat in Franta nu a fost inca difuzat in Statele Unite intrucat compania Walt Disney l-a abandonat motivand ca nu doreste sa-si asocieze numele cu filmul anti-Bush. Dupa premiere, regizorul american a spus ca pentru el refuzul companiei este explicabil prin faptul ca filmul ar fi pus sub semnul intrebarii reducerile fiscale autorizate de statul Texas pentru studiourile Disney. Guvernatorul acestui stat, care detine o serie de parcuri tematice si hoteluri ale grupului, nu este altul decat Jeb Bush, fratele presedintelui american, iar documentarul l-ar fi deranjat, considera regizorul american. La inceputul lunii mai, directorul Disney, Michael Eisner, a spus ca grupul nu este "o companie implicata politic" si, drept urmare nu a dorit sa prezinte acest documentar in perioada electorala. In Statele Unite vor avea loc alegeri prezidentiale in luna noiembrie iar sondajele de opinie arata ca actualul presedinte de la Casa Alba este in declin in ceea ce priveste sustinerea populara, imaginea lui fiind afectata de razboiul din Irak si, in ultimele saptamani, de scandalul provocat de abuzurile comise de soldatii americani in inchisorile irakiene.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO