Politică externă

Fostul premier libanez a fost asasinat

15.02.2005, 00:00 19

Fostul premier libanez, Rafic Hariri (60 de ani), a fost asasinat ieri, intr-un atentat produs prin explozia unei masini-capcana, in centrul Beirutului. Nu sunt cunoscute inca motivele uciderii fostului premier.
Acesta demisionase anul trecut din functia de prim-ministru, pe care o ocupase mai bine de 15 ani, in urma unor neintelegeri cu presedintele libanez, de orientare pro-siriana, generalul Emile Lahoud.
In explozia produsa la orele diminetii au murit noua oameni, intre acestea numarandu-se si una dintre garzile de corp ale lui Hariri. Atentatul a avut loc intr-o zona foarte aglomerata, unde sunt concentrate cladiri de lux, hoteluri si banci. O arie considerabila a fost afectata de explozie, circa 20 de masini fiind aruncate in aer, in asfalt producandu-se un crater imens. Cladiri intregi au fost zguduite din temelii, iar unele au ramas complet fara geamuri.
Hariri a fost unul dintre politicienii de frunte ai Libanului odata cu sfarsitul razboiului civil care a facut ravagii in micuta tara din Orientul Mijlociu (cu mai putin de patru milioane de locuitori).
Chiar si dupa retragerea sa din functia de premier, Hariri a ramas activ in politica, avand o influenta aprciabila in cercurile politice din Beirut, dar si din regiune. Recent, el ceruse plecarea trupelor siriene de pe teritoriul tarii, alaturi de mai multe voci ale opozitiei. Inca din anii 80, in timpul razboiului civil, Siria, tara vecina cu Libanul a adus pe teritoriul acestei tari trupe care sa asigure securitatea in zona. Si acum mai sunt stationate 14.000 de trupe siriene in Liban, desi exista o rezolutie a ONU care solicita retragerea lor.
Libanul este populat de o serie de etnii diferite - suniti, siiti si druzi, dar alaturi de care traiesc si crestini. Din 1975 si pana la inceputul anilor 90, Libanul a fot victima unui razboi civil care a avut la origine conflictul din Orientul Mijlociu, tara fiind de fapt campul de batalie al confruntarilor dintre Siria, Israel si Organizatia pentru Eliberarea Palestinei. La un moment dat, Israelul a invadat sudul tarii, la inceputul anilor 80 (atacand de fapt taberele palestinienilor care se refugiasera aici), dar s-a retras in 2000.
Anii  90, care au coincis cu incheierea ostilitatilor, l-a adus pe scena publica pe Hariri, cel care a fost promotor al reconstruirii tarii - Beirutul, de pilda, este un oras care s-a vindecat intr-un timp record.
Rafic Hariri era un musulman sunnit care a facut avere in Arabia Saudita inainte de a ajunge la putere, in fruntea a cinci guverne libaneze, intre 1992 si 2004.
Hariri a ajuns la putere pentru prima oara in 1992, el fiind deja un prosper om de afaceri. Hariri a fost locatar al "Seraiului" - sediul birourilor premierului de la Beirut - intre 1992 si 1998 si apoi din 2000 pana in 2004.
Inainte de a se implica in politica, Hariri a facut avere in Arabia Saudita, unde a ajuns la 18 ani. In 1977, el a construit, la cererea regelui Khaled, in numai sase luni, Palatul Taef, prin intermediul societatii Oger, filiala a unui grup imobiliar francez, pe care ulterior a preluat-o, incepind sa-si cladeasca imperiul.
In timpul primelor sale mandate de premier, Hariri a vrut sa-si puna la dispozitia tarii relatiile de afaceri si influenta de care se bucura. In afara de familia regala saudita, a avut relatii stranse cu presedintele francez, Jacques Chirac, pe care il considera un "prieten".
Hariri a cutreierat lumea intreaga pentru a reda incredere investitorilor straini si libanezi expatriati, incercand sa-i convinga sa vina in Liban, in pofida conflictului din Orientul Mijlociu.
Hariri a avut doua sotii si cinci copii. Unul dintre ei este actionar in cadrul companiei Zapp Mobile. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO