Politică externă

Fostii comunisti revin, dar Sofia ramane a dreptei

04.11.2003, 00:00 10

Opozitia bulgara, respectiv fostul partid comunist, va administra majoritatea oraselor importante din Bulgaria, dupa alegerile care au fost organizate duminica.
Partidul Socialist, fostul partid comunist, a cistigat alegerile municipale in zece dintre cele 27 de de resedinte de judet din Bulgaria. Noua circumscriptii au revenit Partidului Conservator, iar trei coalitiei guvernamentale, a anuntat, ieri, comisia electorala din Bulgaria, citata de AFP.
Partidul Socialist, aflat acum in opozitie, a obtinut posturi de primari in sase orase importante, dupa al doilea tur de scrutin al alegerilor locale organizat duminica. Fostii comunisti au castigat patru localitati importante inca de la primul tur de scrutin, la 26 octombrie.
Totusi, Sofia, capitala Bulgariei, ramane in administrarea partidelor de dreapta, precum si un oras din sud, Plovdiv.
La Sofia, actualul primar, Stefan Sofiyanski, a obtinut al treilea mandat, cu 53,72 de procente, conform rezultatelor. Sofiyanski a fost sustinut de mai multe formatiuni de dreapta, printre care Uniunea Fortelor Democratice (UFD, opozitie) si partidul de centru-dreapta la putere, Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MNS II). MNS II a cistigat scrutinul in doua resedinte de judet, iar partenerul sau de coalitie, partidul minoritatii turce Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL), a obtinut un post de primar intr-un alt oras important. UFD va administra noua orase, opt dintre mandate fiind cistigate din primul tur. De asemenea, cinci orase mari vor fi guvernate de primari independenti sau din alte partide. Potrivit comisiei electorale, participarea la scrutinul de duminica a fost de 50,3% dintre cei aproape sapte milioane de persoane cu drept de vot.
Victoria Partidului Socialist in al doilea tur de scrutin organizat duminica a fost de fapt o confirmare a rezultatului obtinut in urma cu o saptamana, la primul tur de scrutin. In urma cu o saptamana, socialistii bulgari au obtinut primaria orasului Varna, al treilea ca marime in Bulgaria.
Alegerile municipale reprezinta un test si pentru actualul Guvern de la Sofia,  condus de fostul rege Simeon de Saxe-Cobourg-Gotha, care la jumatatea mandatului se confrunta cu o scadere de popularitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO