Politică externă

Fidelii lui Saddam Hussein, exclusi din noua armata irakiana

24.06.2003, 00:00 47

Mai multi agresori necunoscuti au lansat un nou atac impotriva unei conducte de petrol din vestul Irakului, la doar o zi dupa ce, intr-un alt atac a fost avariata o importanta conducta de gaze in apropiere de granita cu Siria. Fortele americane pun aceste atacuri pe seama irakienilor care i-au ramas fideli lui Saddam Hussein, dar agentia Reuters afirma ca ele se datoreaza in mare parte fostilor soldati irakieni demobilizati care nu si-au primit soldele si care au demonstrat in mai multe randuri la Bagdad. Administratorul civil al Irakului Paul Bremer a anuntat dizolvarea armatei irakiene regulate. Americanii vor sa formeze o alta armata irakiana de aproximativ 40.000 de soldati din care sa nu faca parte fosti apropiati ai lui Saddam. Potrivit lui Bremer, soldatii  fostei armate regulate isi  vor primi soldele restante dar nu si ofiterii din fosta Garda Republicana sau membrii partidului Baas la putere pe vremea lui Saddam Hussein.  Ieri, Coalitia a anuntat ca va plati soldele restante, incepand cu 14 iulie, dupa ce militarii au anuntat ca se vor revolta.Saptamana trecuta, americanii au deschis focul impotriva unei multimi formate din fostii soldati irakieni care protestau furiosi pentru ca nu si-au primit soldele. Militarii vor primi intre 50 si 250 de dolari fiecare.
In ciuda ultimelor atacuri asupra conductelor cu petrol,  Irakul si-a reluat, duminica, exporturile de titei brut intrerupte pe 17 martie, cu trei zile inainte de inceperea razboiului. Irakul produce astazi 750.000 de baril pe zi fata de 2,1 milioane inainte de razboi. Responsabilii din ministerul Petrolului doresc ca productia sa ajunga la un milion de barili pe zi, pana la sfarsitul lunii, banii rezultati din vanzarea petrolului urmand sa fie pusi la dispozitia administratiei interimare. La Forumul economic mondial din Iordania, administratorul civil al Irakului Paul Bremer a schitat un plan pentru folosirea acestor bani: crearea unui "fond de interes national" sau plata, catre fiecare irakian in parte a unor "dividende petroliere" sistem folosit in Alaska.



Conferinta ONU pentru Irak
Saptamana aceasta, ONU va organiza o conferinta privind reconstructia Irakului "care va reuni mai multe tari inclusiv o delegatie irakiana", a anuntat secretarul general al ONU Kofi Annan El a spus ca spera ca aceasta conferinta sa determine tarile donatoare "sa fie generoase". Totodata, el a propus pentru Irak o "foaie de parcurs" asemenea celei elaborate pentru conflictul israeliano-palestinian.



Fantoma lui Saddam
In vreme ce planurile de reconstructie prin contur, speculatiile privind locul unde se ascunde Saddam Husein se inmultesc. Pentagonul a anuntat, ieri, ca investigheaza un atac lansat miercurea trecuta asupra unui convoi, la granita cu Siria, incercind sa afle daca printre victime figureaza fosti responsabili irakieni, inclusiv Saddam Hussein. Responsabilii Apararii au declarat ca efectueaza teste ADN asupra cadavrelor victimelor. Operatiunea americana a fost declansata dupa interceptarea unei convorbiri telefonice, considerindu-se ca unul dintre cei care discutau era Saddam Hussein sau unul dintre fiii sai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO