Politică externă

Femeile, favorite la alegerile din Finlanda si Chile

16.01.2006, 20:37 23

Alegeri prezidentiale s-au desfasurat ieri atat in Finlanda, cat si in Chile. Desi s-ar putea spune ca cele doua state nu ar putea fi mai diferite unul de celalalt, aceste scrutine prezidentiale au avut totusi o caracteristica comuna, candidatii creditati cu cele mai mari sanse de succes fiind femei.

Daca in cazul Finlandei, stat nordic cu o buna traditie de promovare a femeilor, acest lucru nu reprezinta o surpriza, iar candidata cu cele mai mari sanse, Tarja Halonen, este chiar actualul presedinte al republicii, situatia este radical diferita in Chile. Acest stat sud-american, care a fost cunoscut timp de 17 ani dictatura generalului Pinochet, este considerat unul din cele mai conservatoare din punct de vedere social de pe continent. Cu atat mai surprinzatoare este alegerea socialistilor aflati la putere in Chile incepand din 1990 care au sprijinit-o pe Michelle Bachelet. La scrutinul din luna decembrie a anului trecut, Bachelet a obtinut 46 % din voturi, ea fiind considerata marea favorita pentru castigarea fotoliului de presedinte. Cu toate acestea, contracandidatul sau, Joaquin Lavin, de orientare politica conservatoare, ar putea sa furnizeze surpriza, el beneficiind si de sustinerea celui iesit pe locul trei in primul tur al alegerilor prezidentiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO