Politică externă

Europenii incearca sa le impuna rusilor politica energetica

26.06.2008, 19:27 13

Presedintele rus Dmitri Medvedev va participa azi la summit-ul UE-Rusia in Hanti-Mansiisk (vestul Siberiei), prima sa intalnire la nivel inalt cu liderii europeni, ce va fi dominata de politica energetica, dar si de incercarea incheierii unui acord de parteneriat intre cele doua parti.
Discutiile de azi, ce vor dura doua zile, vor lansa ideea unui parteneriat strategic intre Rusia si UE si vor aborda si subiecte delicate precum energia sau trupele rusesti din Abhazia.
Comisia Europeana si-a exprimat dorinta de a pune bazele "unei relatii mai constructive" fata de cea din timpul predecesorului lui Medvedev, Vladimir Putin. Liderii europeni au fost incurajati de semnalele pozitive din partea liderului de la Kremlin, care si-a inceput mandatul luna trecuta.
"Semnalele sunt pozitive in ceea ce priveste modernizarea economiei, reducerea controlului statului, importanta presei si rolul societatii civile", a argumentat Comisia.
Proaspatul lider de la Kremlin a declarat cu o zi inainte de inceperea summit-ului ca Rusia vrea sa negocieze un pact "serios" care sa reglementeze relatiile sale cu UE, dar nu doreste ca acordul de parteneriat sa fie incarcat de detalii. "Trebuie sa fie un acord serios, dar in acelasi timp sa nu fie incarcat cu detalii absolut concrete, intr-o anumita masura trebuie sa fie un acord cadru care sa instituie etapele dezvoltarii pentru anii urmatori", a subliniat liderul rus.
Desi a descris UE ca un partener "confortabil" al Rusiei, liderul de la Kremlin a apreciat ca principiul sau de baza al solidaritatii poate "uneori crea probleme pentru mecanismele de functionare a UE".
Medvedev a facut astfel referire la intarzierea de 18 luni in lansarea negocierilor pentru incheierea unui nou acord de parteneriat dupa ce Polonia si Lituania au ridicat obiectii din cauza problemelor survenite in relatiile bilaterale cu Rusia.
Cele mai dure discutii la summit vor fi cele legate de politica energetica. Importurile de gaze din Rusia reprezinta un sfert din importurile totale din UE, ceea ce face din Rusia cel mai important furnizor de energie al blocului comunitar.
Pentru a pune paie pe foc, unele state precum Polonia si Lituania acuza Rusia ca isi foloseste resursele energetice ca un instrument politic.
Statele UE doresc sa aiba acces in sectorul petrolier si doresc din partea Rusiei mai multa transparenta pe piata, cerandu-i sa-si deschida pietele pentru investitiile straine de care are nevoie. In schimb, Moscova refuza sa isi deschida pietele energetice, in special cele legate de transportul hidrocarburilor, catre investitorii straini.
Rusia acuza la randul sau UE ca ii limiteaza accesul pe piata europeana. Principala referire a fost facuta la planurile Uniunii de a separa dispozitivele de productie de cele de distributie ale unei companii, pentru a creste competivitatea, impunand insa unele restrictii companiilor non-europene.
Anatoli Ciubais, arhitectul proiectului de privatizare a Rusiei in anii '90, a acuzat Uniunea Europeana ca restrictioneaza accesul Gazprom pe piata energetica a blocului comunitar din motive politice si de frica gigantului grup petrolier. "Cand Uniunea Europeana incearca sa limiteze accesul Gazprom pe piata, i se micsoreaza resursele. Care e rezultatul? Creste pretul. Ceea ce inseamna ca va fortati cetatenii si economia sa plateasca pentru fricile voastre politice", a declarat Ciubais intr-un interviu pentru Financial Times.
"Bineinteles ca am gresit si noi, speriindu-i pe oameni cand nu trebuia", a adaugat Ciubais, spunand ca frica Vestului e excesiva.
Conform declaratiilor ministrului adjunct rus de externe Alexander Grusko, cele doua parti la intalnirea din Siberia vor discuta despre proiectul Nord Stream, o conducta care are menirea de a aduce gaze din Rusia in Uniunea Europeana pe sub Marea Baltica.
Conducta este proiectata sa intre in functiune in 2011 si va avea o capacitate de 27,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an.
Un alt subiect care va fi abordat este cel legat de augmentarea numarului de trupe rusesti in regiunea separatista Abhazia, lucru ce a racit si mai mult relatiile cu Georgia, care a acuzat Moscova de pregatire a unui atac impotriva sa.

Reuters: Discursul lui Medvedev e diferit de cel al lui Putin
Presedintele rus, Dmitri Medvedev, se considera un continuator al predecesorului sau, Vladimir Putin, dar deosebirile intre stilul si tonul celor doi sunt evidente, argumenteaza Reuters. "Politicienii sunt si ei oameni si ar trebui sa aiba un stil si un ton propriu. Dar asta nu trebuie sa schimbe pilonii politici", a explicat Medvedev in timpul unui interviu acordat agentiei britanice. In timpul discutiei, nu au existat atacuri dure la adresa Occidentului, care devenisera caracteristici ale discursului lui Vladimir Putin in ultimii ani ai mandatului sau. In schimb, alegandu-si cu atentie cuvintele, noul lider de la Kremlin a evidentiat libertatea, justitia si proprietatea privata. Spre deosebire de Putin care a atacat planurile de extindere a NATO in apropierea Rusiei, instalarea unui scut american antiracheta si problemele cu Georgia, Dmitri Medvedev nu a mentionat aceste probleme. De asemenea, intrebat de criticile aduse politicii externe a Rusiei, Medvedev a evitat sa puna totul in seama ipocriziei statelor occidentale si a standardelor duble, asa cum ar fi facut Putin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO